11 Kasım 2010 Dış kaynaklı manipülasyonlar yolda Türkiye'ye enerji ve madenler alanında kurulan komplolara dikkat!

Bu konu 1175 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
Dış kaynaklı manipülasyonlar yolda 1175 Reviews

    Konuyu değerlendir: Dış kaynaklı manipülasyonlar yolda

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 1175 kez incelendi.

  1. #1
    Vuslata Hasret - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    12.10.2009
    Mesajlar
    8.961
    Konular
    4260
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    0
    Tecrübe Puanı
    757
    @Vuslata Hasret

    Standart Dış kaynaklı manipülasyonlar yolda

    11 Kasım 2010



    Dış kaynaklı manipülasyonlar yolda

    Türkiye'ye enerji ve madenler alanında kurulan komplolara dikkat!



    Enerji Bakanı Taner Yıldız kabinenin işinin hastası bakanlarından... Hangi konuyu açsanız konuyu ya enerjiye getiriyor, ya da doğal kaynaklara...

    Bakan Yıldız önceki gün USAK’ta Türkiye’nin enerji ve uluslararası ilişkiler uzmanlarıyla bir araya geldi, uzun uzun yatırım planlarını anlattı... Uluslararası boru hatları, rüzgâr-güneş enerjisi yatırımları, nükleer enerji ve daha birçok konuda değişen Türkiye’nin az konuşulan yüzünü konuştuk. Bakan “2013’e kadar en az 2 nükleer santralimiz olmalı” dedi. “Bugün santralleri başkasına yaptırıyoruz, fakat asıl hedef nükleer enerjisini kendi teknolojisi ile üretebilen Türkiye” dedi. İhaleler verilirken en çok buna dikkat ediliyormuş, yani nükleer teknolojiye yatkın insan gücünün eğitilmesine. Türkiye’nin bu konuya verdiği önemi anlayan ülkelerden biri nükleer santral işinin kendilerine verilmesi halinde sadece nükleer konusunda eğitim verecek bir üniversite kurmayı dahi taahhüt etmiş. Taner Yıldız’a sorduk, “yoksa biz de mi İran gibi nükleer zenginleştirme işine gireceğiz” diye. “Şimdilik hayır” dedi. Bakan Yıldız’a göre önemli olan nükleer enerji kültürünü oluşturabilmek. Eğer Türkiye bu kültürü özümseyebilirse nükleer alanda her türlü teknolojiyi geliştirebilir, gerek duyarsa zenginleştirme gibi teknik işlemlere de girebilir.

    Enerjiye 40 milyar dolar

    Yıldız’ın USAK konuşmasında en çok altını çizdiği husus ise Türkiye’ye enerji ve madenler alanında kurulan komplolar oldu. Bakana göre gerek altın, gerekse HES (hidroelektrik santralleri) yatırımları konusunda dış kaynaklı, bilinçli manipülasyonlar var. Bakan Türkiye’nin yerli kaynakları kullanmasını engellemek için bazı ülkelerin devrede olduğunu, bunun için de en çok çevre sorununun istismar edildiğini söylüyor.

    Kurtlar Vadisi tadındaki bu yorum ilk önce komplocu bir yaklaşım gibi geldi. Fakat Türkiye’nin enerji ithalatına verdiği on milyarlarca dolar aklıma gelince iddianın sebepsiz olmadığını anladım. Türkiye ithalatının her yıl dörtte birinden fazlası enerji (petrol, gaz vd.) alımlarına gidiyor. 2010’da bu oran daha da yüksek çıkacak. Bu yıl 40 milyar dolarlık bir enerji ithalatı öngörülüyor. Başka bir deyişle enerjiye harcadığımız para neredeyse dış ticaret açığımız kadar. Eğer petrol fiyatlarındaki yükseliş sürerse fatura daha da kabarabilir. Enerji fiyatlarında radikal bir artış olmasa dahi artan refah nedeniyle enerji tüketimimiz artıyor ve 2013 için öngörülen ithalat rakamı 53 milyarı aşıyor. Üstelik bu rakamlar dolar kurunun gerilemesi sayesinde ekonomi üzerinde sınırlı bir etki yapıyor.

    Altına 7 milyar dolar

    Paramız sadece petrole ve gaza gitmiyor, önemli ithalat kalemlerimizden biri de madenler. Türkiye, maden zengini bir ülke olarak bilinse de sadece altın ithalatına ödenen yıllık rakam 7 milyar doları buluyor. Oysa ki Türkiye 6.500 tonluk altın rezerviyle kayda değer bir altın ülkesi. Kısacası altına ve enerjiye ödediğimiz fatura yaklaşık 50 milyar dolar. Eğer Türkiye kendi kaynaklarına yönelebilse on milyarlarca dolar cebimizde kalacak. Elbette bu durumda Türkiye üzerinden zengin olanlar nispeten fakirleşecekler. Siz bu ülkelerin yerinde olsaydınız, böylesine büyük bir pasta için Türkiye’yi karıştırmaz mıydınız? İşte Bakan Yıldız’ın işaret ettiği nokta da burası. Türkiye dışarıdan altın almaya devam etsin diye köylere kadar yürütülen dış kaynaklı bir operasyon söz konusu. Bakan söylemedi, fakat duydum, bazı ülkeler köylere kadar casuslar gönderip köylüleri en azılı Greenpeace’ci yapmanın yollarını arıyorlar. Çünkü Türkiye 2001’de altın üretimine geçince yıllık 500 milyon doları aşan bir tasarruf sağlamış durumda. Yer altındaki 6.500 tonluk altının tahmini ederi ise en az 200 milyar dolar.

    Sedat Laçiner / Star'daki köşesinden ilgili kısım



    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: Dış kaynaklı manipülasyonlar yolda

          Kategori: Gazete, Dergi, İnternetten Alıntılar

          Konuyu Baslatan: Vuslata Hasret

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 1175

    Ezan Oldum Dinmedim.Bayrak Oldum İnmedim. Şehit Oldum Ölmedim.Adım Müslüman Soyadım Türk Benim

Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş