Psikoloji ve Psikoterapi Birimi İnfertilite sorunu yaşayan çiftler yardımcı üreme tekniklerinden faydalanırken fiziksel, duygusal ve sosyal çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Yıllardır umud edilene sonunda kavuşmak için verilen ısrarlı mücadelede pek çok sıkıntıya katlanılır: Hastane ya da kliniğe doktor kontrollerine gelmek, çeşitli tahliller ve işlemlerden geçmek, ilaçlar kullanmak, gergin bekleyiş süreleri, tedavinin getirdiği maddi yük... Etraftakilerin soru soran bakışları,

Bu konu 887 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
Psikoloji ve Psikoterapi Birimi 887 Reviews

    Konuyu değerlendir: Psikoloji ve Psikoterapi Birimi

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 887 kez incelendi.

  1. #1
    ♥AneLiya♥ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    23.08.2010
    Yaş;
    31
    Mesajlar
    245
    Konular
    81
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    0
    Tecrübe Puanı
    511
    @♥AneLiya♥

    Standart Psikoloji ve Psikoterapi Birimi

    Psikoloji ve Psikoterapi Birimi

    İnfertilite sorunu yaşayan çiftler yardımcı üreme tekniklerinden faydalanırken fiziksel, duygusal ve sosyal çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Yıllardır umud edilene sonunda kavuşmak için verilen ısrarlı mücadelede pek çok sıkıntıya katlanılır:
    Hastane ya da kliniğe doktor kontrollerine gelmek, çeşitli tahliller ve işlemlerden geçmek, ilaçlar kullanmak, gergin bekleyiş süreleri, tedavinin getirdiği maddi yük...
    Etraftakilerin soru soran bakışları, doktor ya da tedavi önerileri, iyi bir şey söylemek isteseler de o hassas noktaya dokundukları için verdikleri acı...
    Yavaş yavaş insanlardan uzaklaşıp kendi içine kapanmak, bazen en büyük desteğin eşlerden geldiği, bazen bu sıkıntılı süreçte eşlerin birbirinden uzaklaştığı dönemler...
    Her sonuç alınamayan tedavi girişiminde yaşanan kayıp duygusu...
    Bir taraftan "hayırlısı olsun" demek, bir taraftan ümitsizlik, yorgunluk, suçluluk, isyan, yetersizlik, anlamsızlık gibi duygularla boğuşmak...
    Bebeğin gelip de dünyayı yeniden yaşanılır kılacağı güne kadar herşeyin donduğu, ertelendiği bir zamanda yaşamak...
    Ama bir yandan da hayata, işe güce, asıl önemlisi tedaviye devam etmek, yapılabilecek herşeyi lâyıkiyle yapmaya çalışmak, ümidi korumak...
    Çoğu zaman ifade edilmesine bile imkan olmayan bu sıkıntılar, bedenin yaşanan strese tepki vermesine yol açar. Uyku sorunları, ağrılar, iştahsızlık ya da fazla yeme gibi şikayetler görülebilir ve en önemlisi hormonal süreçler de olumsuz yönde etkilenir.
    Bütün bunlar infertilite tedavisinin bazen daha hafif, bazen daha yoğun, ama içinde barındırdığı zorluklardır.

    Psikoloji ve Psikoterapi Birimimiz bu yıpratıcı ama bir o kadar da heyecanlı süreçte yaşadıklarınızı anlamak, ihtiyaçlarınızı belirlemek ve bu doğrultuda sizlere yardımcı olmak için kurulmuştur. Sıkıntılarınızı hafifletmek, hatta verimli olabilecek şekilde kullanmak, destek yollarını bulmak, baş etme yöntemlerini harekete geçirmek ve yola devam edebilmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Tedavi sürecinde tanışma ve bilgilendirme amaçlı sohbetlerin yanı sıra grup çalışmaları ve bireysel terapi ya da çift terapisi çalışmalarına da katılabilirsiniz.
    Tedaviye başlamadan önce, tedavi sırasında, tedavi denemelerinizi herhangi bir nedenle sonlandırdıktan sonra, hamilelik sürecinde, doğum sonrasında... Bizimle her zaman irtibata geçebilirsiniz.

    Stres ve Depresyon
    Stres bizi zorlayan koşullara verdiğimiz fiziksel ve psikolojik gerginlik tepkisidir. Ve infertilite tedavisi hem kendisi yoğun stres yaratan hem de stresten olumsuz yönde etkilenen bir süreçtir. Dolayısıyla bu süreçte sizin stres kaynaklarınızın neler olduğu ve stresin sizi nasıl etkilediği üzerinde durmak önemli olacaktır.

    Bazen çeşitli stres etkenlerinden dolayı o kadar yorgun olursunuz ki tedaviye başlamadan önce psikolojik bir hazırlık yapmak gerekebilir. Ya da bazen hiç stres hissetmediğinizi düşünürsünüz, ama görünenin biraz altında yoğun bir karmaşayı kontrol etmeye çalışıyorsunuzdur ve bu da çok yorucu olabilir.

    Stresli olmanız doğaldır, ama bu stresle ne yaptığınız da önemlidir. Stresin olumsuz etkilerinin sizi yıpratmaması için neler olduğunu incelemek, olan bitenin sizi nasıl etkilediğini, sizin için ne ifade ettiğini anlamak ve bu olumsuz etkileri azaltmak için rahatlama tekniklerini kullanmak iyi gelecektir.

    İnfertilite tedavisi ve bu süreçte yaşanan zorluklarla ve kayıplarla mücadele etmeye çalışırken bazen depresyon dönemlerinden geçebilirsiniz. Yoğun bir şekilde üzüntü, suçluluk, öfke, utanç, ümitsizlik, eksiklik, anlamsızlık, boşluk duyguları hissedersiniz. Etrafınızdakiler bir an evvel toparlanmanızı isterler. Hayat devam ediyordur fakat siz dışında kalmış gibisinizdir. Gündelik hayatınıza dönseniz de acınız içinizde bir yerlerdedir. Hiçbir şeyden zevk almazsınız, uyku düzeniniz bozulur, iştahınız değişir. Tedavi olumsuz sonuçlandığında bu şekilde hissetmeniz doğaldır. Fakat bu durum birkaç haftadan uzun sürüyor ve yavaş yavaş hafiflemiyorsa psikolojik yardım almanız gerekebilir.

    Bazen duygularınızdan, yaşadığınız olumsuzluklardan bahsederseniz herşeyin daha da ağırlaşacağını düşünebilir ve bu yüzden bunlardan konuşmak istemeyebilirsiniz. Oysa bu duygular ifade edilmediklerinde yok olmuyorlar. Aksine güvenli ve uygun bir ortamda ifade edildikçe üzerinizdeki etkileri hafifleyecektir.

    Psikoloji ve Psikoterapi Birimi'nin Çalışmaları:

    Bireysel psikoterapi: Eşlerden birinin infertilite tedavisi ve hayatına etkileri üzerine bireysel olarak çalışması
    Çift terapisi: Eşlerin tedavi sürecini ve ilişkilerini birlikte ele almaları
    Grup çalışmaları: Tedavi sürecindeki kişilerle paylaşım, bilgilendirme ya da destek amaçlı toplantılar. Tedavi sürecinde yaşananlar, gruba katılan kişiler tarafından birlikte ele alınarak çeşitli baş etme yöntemlerinin geliştirilmesi ve rahatlama tekniklerinin kullanılması amaçlanır.
    Not: Bireysel terapi ve çift terapisi görüşmeleri ücretlidir.

    Stresle Başetme Grup Çalışmaları
    İnfertilite tedavisi zorlu bir süreç. Bu süreçte yaşanan sıkıntıları en yakınınızdakilerle bile paylaşmak zor olabiliyor. Oysa bu sıkıntılar ifade edilmedikçe birikip büyüyor. Doktorlarınız "stres tedavinizi olumsuz yönde etkiler" diyorlar. Ama stres, "stresli olmamalıyım" deyince geçmiyor!


    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: Psikoloji ve Psikoterapi Birimi

          Kategori: Psikoloji

          Konuyu Baslatan: ♥AneLiya♥

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 887


Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş