YAĞMURUN OLUŞUMU Yağmurların oluşması için gerekli evrelerin neler olduğu ancak 1935’te hava radarlarının keşfiyle ortaya çıkarıldı. Buna göre yağmur 3 evreden geçerek oluşuyordu: Birincisi rüzgarın oluşmasıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif ikincisi bulutların meydana gelmesihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif üçüncüsü yağmur damlacıklarının ortaya çıkışı. Kuran`da yağmurun oluşması ile ilgili olarak aktarılanlar

Bu konu 2712 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
Yağmurun Oluşumu 2712 Reviews

    Konuyu değerlendir: Yağmurun Oluşumu

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 2712 kez incelendi.

  1. #1
    ŞiMaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    10.12.2009
    Mesajlar
    21.656
    Konular
    10831
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    2
    Tecrübe Puanı
    100
    @ŞiMaL

    Yeni Yağmurun Oluşumu

    YAĞMURUN OLUŞUMU

    Yağmurların oluşması için gerekli evrelerin neler olduğu ancak 1935’te hava radarlarının keşfiyle ortaya çıkarıldı. Buna göre yağmur 3 evreden geçerek oluşuyordu: Birincisi rüzgarın oluşması ikincisi bulutların meydana gelmesi üçüncüsü yağmur damlacıklarının ortaya çıkışı.

    Kuran`da yağmurun oluşması ile ilgili olarak aktarılanlar da sözkonusu bilimsel bulgularla büyük bir paralellik gösteriyor:

    "Allah rüzgarları gönderir (1. evre) böylece bir bulut kaldırır da onu nasıl dilerse gökte yayıp dağıtır ve onu parça parça kılar (2. evre); nihayet onun arasından yağmurun akıp çıktığını görürsün (3. evre). Sonunda kendi kullarından dilediğine verince hemen sevince kapılıverirler. " (Rum Suresi 48)

    BİRİNCİ EVRE: "Allah rüzgarları gönderir..."

    Okyanuslardaki köpüklenme ile oluşan sayısız hava kabarcığı sürekli patlamakta ve su damlacıkları sürekli gökyüzüne fırlamaktadır. Bu tuzca zengin damlacıklar daha sonra rüzgarlarla taşınır ve atmosferde yukarı doğru yol alırlar. Aerosol adı verilen bu küçük parçacıklar su tuzağı işlevi görür ve yine denizlerden yükselen su buharını kendi çevrelerinde minik damlalar halinde toplayarak bulut damlalarını oluştururlar.

    İKİNCİ EVRE: "...böylece bir bulut kaldırır da onu nasıl dilerse gökte yayıp dağıtır ve onu parça parça kılar..."

    Tuz kristallerinin ya da havadaki toz zerreciklerinin etrafında yoğunlaşan su buharı sayesinde bulutlar oluşur. Bu bulutlar içerisindeki su damlacıkları çok küçük olduklarından (0.01 ila 0.02 mm çapında) havada asılı kalırlar ve göğe yayılırlar. Böylece gök bulutlarla kaplanır.

    ÜÇÜNCÜ EVRE: "...nihayet onun arasından yağmurun akıp çıktığını görürsün."

    Tuz kristallerinin veya toz zerreciklerinin etrafında bir araya gelen su parçacıkları iyice yoğunlaşır yağmur damlalarını oluştururlar. Böylece havadan daha ağır bir konuma gelen damlalar buluttan ayrılır ve yağmur şeklinde düşmeye başlarlar.



    YAĞMURUN TATLI KILINMASI

    Kuran yağmurun "tatlı" oluşuna da dikkatimizi çekmektedir:

    "Şimdi siz içmekte olduğunuz suyu gördünüz mü? Onu sizler mi buluttan indiriyorsunuz yoksa indiren Biz miyiz? Eğer dilemiş olsaydık onu tuzlu kılardık; şükretmeniz gerekmez mi?" (Vakıa Suresi 68-70)

    "... Size tatlı bir su içirmedik mi?" (Mürselat Suresi 27)

    "Sizin için gökten su indiren O’dur; içecek ondan ağaç ondandır (ki) hayvanlarınızı onda otlatmaktasınız. " (Nahl Suresi 10)

    Bilindiği gibi yağmur suyunun kaynağı buharlaşmadır ve buharlaşmanın %97’si "tuzlu" okyanuslardan olmaktadır. Oysa yağmur tuzsuzdur. Yağmurun tatlı olmasının sebebi Allah`ın koyduğu başka bir kanundur. Bu kanuna göre su ister tuzlu denizlerden ister mineralli göllerden ya da çamurların içinden buharlaşsın yanında başka hiçbir yabancı madde taşımaz. "Biz gökten tertemiz su indirdik..." (Furkan Suresi 48) hükmü gereği duru ve tertemiz bir biçimde yere iner.


    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: Yağmurun Oluşumu

          Kategori: İslamiyete Dair Herşey

          Konuyu Baslatan: ŞiMaL

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 2712


Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş