Qiymə Xuruşu (Qarası) hazrılamaq üçün lazım olanlar:
- 200 qram ləpə (Noxud Ləpəsi) (1 istəkan),
- 500 qram qoyun əti - orta tikələrə doğranmış (quşbaşı),
- 4 dənə qurudulmuş lumu (limon) ( Güney Az-da kiçik limon növünün qurudulmuşu),
- 2 iri baş soğan, soyulmuş və incə doğranmış,
- 2 yemək qaşığı rub (tomat pastası- salça),
- 3-4 istəkan su
- 4 dənə yeralma (kartof)
- Duz, istiot, zəfəran,
Hazırlanması:
Ləpəni pişirərik, pişdikdən sonra suyunu (Suyunu süzgəcdə süzün) tamamilə alarıq.
Soğanı soyun və incə doğrayın.
Tavada (kənarları bir az hündür olsun) yağı qızdırıb soğanı bir az saralanadək qızardarıq.
Əti orta tikələrə doğrarıq (quşbaşı),
Əti soğana əlavə edib,vam odda qarışdıra-qarışdıra bərabər qızardarıq.
Sonra isə su əlavə edilir, vam odda pişir, hazır vəziyyətə çatdırılır.
ləpəni (Noxud Ləpəsi) pişmiş ətin üzərinə töküb və qarışdırarıq.
2 yemək qaşığı rub (tomat pastasını- salça), zəfəran üzərinə tökün.
Quru lumuları (limonları) bir-iki yerdən çərtib ətin içərisinə artırarıq, bir qədər bişdikdən sonra limonları çıxarın ( yemək acı dad verməsin deyə ) əgər quru lumu (limon) yoxsa limon suyundan 3 yemək qaşığı ətə əlavə edə bilərik.
Ən son, duz, istiot zövqə görə tökərik
Yeralma (kartof) soyulur barmaq uzunluğunda və ənində doğranır, yağda qızardılır, xuruşa (Qarasına) əlavə edilir.
Bu xuruş plovun (düyü) üstündə yeyilir.
Yapışsın (Nuş olsun)