BİR SORU-BİR CEVAP Kur'an-ı Kerim hangi konulardan bahseder?

Bu konu 1356 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
BİR SORU-BİR CEVAP 1356 Reviews

    Konuyu değerlendir: BİR SORU-BİR CEVAP

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 1356 kez incelendi.

  1. #1
    Vuslata Hasret - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    12.10.2009
    Mesajlar
    8.961
    Konular
    4260
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    0
    Tecrübe Puanı
    757
    @Vuslata Hasret

    Standart BİR SORU-BİR CEVAP

    BİR SORU-BİR CEVAP




    Kur'an-ı Kerim hangi konulardan bahseder?




    Kur'an-ı Kerim temel itibariyle şu konulardan bahseder:




    1. İtikad: Allah'a, peygamberlere, meleklere, kitaplara, kaza ve kadere, âhiret inancına ait çeşitli konular.




    2. İbâdetler: Namaz, oruç, hac, zekât vb. ibadetlere ait konular.




    3. Muâmelât: İnsanlar arası ilişkilerin esasları, alışveriş, emanet, bağış, vasiyet, miras, âile hayatı, nikâh ve boşanma gibi kişiyi ve toplumu ilgilendiren konular.




    4. Ukubât, cezâlar: Toplumun düzenini bozan, insan hakları ve yasakları çiğneyen kişilere verilecek cezalarla ilgili konular.




    5. Adâb ve ahlâk: Dünya ve âhiret mutluluğunu sağlayan, anne ve babaya hürmet, insanlarla iyi geçinme, iyiliği emretme, kötülüğü sakındırma, adalet, doğruluk, alçak gönüllülük, merhamet, sevgi... gibi ahlâki konular.




    6. Tavsiyeler ve nasihatler: Buranın imtihan dünyası olduğunu, asıl dünyanın âhiret olduğunu, ona göre hareket edilmesini, çeşitli tehlikelerden uyarıcı tavsiyeler içeren konular.




    7. Va'd ve vaid: Emirlere uyup yasaklarından kaçınanların karşılığının cennet olduğu, uymayanların ise cehennem olduğunu anlatan konular.




    8. Kıssalar ve ibretli olaylar: Kur'an Hz. Eyyub, Hz. Yunus, Hz. İbrahim gibi pek çok kıssa ve bunlardan çıkarılacak dersler.




    9. Duâlar: İnsanın yapacağı işlerde Allah'a nasıl yalvarması, ne şekilde istemesi gerektiğini anlatan duâ örnekleri.




    10. İlmî hakikatler: İnsanları düşünmeye, okuyup ilmî araştırmalar yapmaya teşvik eden ayetler.




    Kur'an anlaşılması için indirilmiştir. Ne var ki hayatımızı şekillendirmek için nazil olan Kur'anı, bugün insanımız gerektiği gibi bilemiyor, hatta bilme gayreti de göstermiyor. Onu, sadece namazda ve namaz sureleri olarak okunan kadarıyla biliyor. Hâlbuki Kur'an okunurken o insanın içine sinmeli, okuyan düşünmeli ve onu, hayatına hayat kılmalıdır.




    TEFEKKÜR ATLASI




    Her sanat, bir sanatkârı gösterir




    Bir binanın yapısındaki taşların, tuğlaların tesadüfen bir araya gelerek kendi kendilerine o güzel nizam ve intizamı sağlayıp omuz omuza vererek düzgün bir duvar meydana getirmelerini kabul etmek mi, yoksa bir usta ve sanatkâr tarafından o taşların ve tuğlaların bir araya getirilip duvar örüldüğünü kabul etmek mi daha mantıklıdır? Bir usta tarafından duvarın örüldüğü kabul edilmediği takdirde her bir tuğlanın hem yöneten hem yönetilen hem de maharetli bir sanatkâr olduğunu kabul etmek gerekir.




    İşte insan, bütün şartlanmışlıklarını bir kenara bırakıp kalb/akıl gözüyle kâinata bakabilirse, ondaki muhteşem sanatı ve o sanat arkasındaki Sanatkârı görür/görmelidir.




    BİR DUA




    Yemeklerden sonra hangi duayı okuyayım?




    Peygamber Efendimiz'in yemekten sonra yaptığı dualardan birisi şuydu: "Elhamdülillahillezi et'amenî hazâ ve rezekanîhi min ğayri havlin minnî ve lâ kuvvetin - Benden bir güç ve kuvvet olmaksızın, bu yemeği bana yeme fırsatı verip yediren ve onu bana rızık olarak ihsan eden Allah'a sonsuz hamd ve sena olsun."




    ÖRNEK HAYATLAR




    Malına, mülküne, tahtına, tacına güvenme!




    Halife Harun Reşit, dönemin Allah dostlarından Şakik-i Belhi Hazretlerini zaman zaman ziyaret ederek duasını alır ve nasihat isterdi.




    Yine bir gün ziyaretine gittiğinde Şakik-i Belhi, Harun Reşid'e şöyle der:




    - Düşün ki çölün ortasında kaldın. Susuzlundan ölmek üzeresin. Bir bardak su, sizi ölümden kurtaracak. Birisi gelip bir bardak su satsa, bu suyu kaça alırsın?




    - Ne isterse veririm. Bu halde paranın değerini düşünmem.




    - O kimse bu suya karşılık senden servetinin yarısını istese verir misin?




    - Elbette veririm.




    SERVETİNLE ÖVÜNME!




    - Düşün ki servetin yarısını verip satın aldığın suyu içtin. Bir zaman geçince bu suyu dışarı atma ihtiyacı duydun, fakat idrar yapamadın. Öyle ki ölecek duruma geldin. Mahiyetindeki adamların, hekimler sana bir çare bulamadılar. Tam bu sırada birisi çıkıp dese ki, "Seni bu sıkıntıdan kurtarırım fakat mülkünün yarısını isterim" dese ne yaparsın?




    - Bu sıkıntıdan kurtulmak için malımın hepsini veririm. Yeter ki sağlığım yerinde olsun. Ben o sıkıntıda iken saltanatım, servetim, malım, mülküm olmuş ne kıymeti var ki!




    - O halde önce içtiğin, sonra idrar yoluyla dışarı attığın bir bardak su kıymetinde bile olmayan şu servetine, tahtına, tacına güvenme. Hiç kimseye karşı onunla övünme


    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: BİR SORU-BİR CEVAP

          Kategori: İslamiyete Dair Herşey

          Konuyu Baslatan: Vuslata Hasret

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 1356


Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş