Börekler Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisi. Kat kat hazırlanıp pişirilen börekler, mideye olduğu kadar göze de hitap eder. Sofrada her öğün yeri olan lezzetli börekler hazırlamak çok masraf da gerektirmez. PATATESLİ BÖREK Malzemeler: 3 adet yufka, 6 adet patates, 250 gr. kaşar peyniri, 1 çay bardağı süt, Tuz, kırmızı pul biber, 2 adet yumurta,

Bu konu 2082 kez görüntülendi 1 yorum aldı ...
Ağzınıza layık börek tarifleri 2082 Reviews

    Konuyu değerlendir: Ağzınıza layık börek tarifleri

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 2082 kez incelendi.

  1. #1
    Dygsuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    30.07.2008
    Mesajlar
    10.801
    Konular
    3263
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    4
    Tecrübe Puanı
    981
    @Dygsuz

    Standart Ağzınıza layık börek tarifleri


    Börekler Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisi. Kat kat hazırlanıp pişirilen börekler, mideye olduğu kadar göze de hitap eder. Sofrada her öğün yeri olan lezzetli börekler hazırlamak çok masraf da gerektirmez.


    PATATESLİ BÖREK
    Malzemeler:
    3 adet yufka,
    6 adet patates,
    250 gr. kaşar peyniri,
    1 çay bardağı süt,
    Tuz, kırmızı pul biber,
    2 adet yumurta,
    2 su bardağı kızartmak için sıvıyağ.



    Yapılışı:
    Patatesi haşlayıp püre haline getirin. Süt, rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve kırmızıpul biber ekleyip karıştırın. Yumurtaların sarısını beyazından ayırın. Sarıları püreye katın. Yumurta beyazlarını çırpın. Yufkaları ortadan ikiye kesin. Düz kısmına püre koyun. Yuvarlak kenarlarına yumurta beyazı sürün. Rulo hilane getirin. 5 cm. eninde kesin. Kızdırılmış yağda kızartın.

    YALANCI SU BÖREĞİ
    Malzemeler:
    3 adet yufka,
    3 adet yumurta,
    200 gr margarin,
    1 demet maydanoz,
    250 gr beyaz peynir,



    Yapılışı:
    Yağı eritin. Yumurtalarla iyice çırpın. Yufkayı serin, üzerine iyice harç sürün. 4 eşit parçaya bölün. Maydanozu ince kıyıp, peyniri ezerek karıştırın. Bu iç malzemesinden 1 yemek kaşığı kadar uç kısma koyup rulo yapın. Tepsiye dizin. Bütün yufkaları bitirdikten sonra yufkaların üzerini örtünceye kadar soğuk su koyun. 20 dakika bekletin. Kuru bezin üzerine çıkarın. Yumurta sarısı sürüp fırında kızartın.

    TAVUKLU ZARF BÖREĞİ
    Malzemeler:
    3 adet yufka,
    3 adet yumurta,
    1 çay bardağı sıvı yağ,
    1 çay bar. tavuk suyu.

    İç Malzemeleri:
    1 adet tavuk göğsü,
    100 gr. ceviz içi,
    Tuz, karabiber,
    1 çay kaş. çörek otu.




    Yapılışı:
    Bir kapta 3 yumurta ve sıvı yağı boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Yufkalardan birini tezgaha yayın. Yumurtalı karışımla ıslatın. İkinci yufkayı serin. Yumurtalı karışımla ıslatın. Üçüncü yufkayı da serin ve üzerine yine yumurtalı karışım sürün. Yufkanın kenarlarını ortada birleştirerek kare şekli verin. İç için tavuğu haşlayın. Etleri küçük parçalara bölün. Kıyılmış ceviz, tuz ve karabiberle harmanlayın. Kare haline gelen yufkanın üzerine tavuklu harcı yayın. Karşılıklı dört köşeyi üst üste bindirmeden ortada birleştirerek zarf şekli verin. Tepsiye yerleştirerek keskin bir bıçakla kat yerlerinden üçgen parçalara bölün. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Isıtılmış 170°C fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Servis yapın.

    ÇİN BÖREĞİ
    Malzemeler:
    1 paket mısır cipsi
    4 adet taze soğan
    1 Adet kabak
    1 adet havuç
    100 gr taze fasulye
    200 gr kırmızı lahana
    2 Yufka
    3 yemek kaş. soya sosu
    2 yemek kaş. soya yağı
    1 adet yumurta




    Yapılışı:
    Kırmızı lahanayı, kibrit çöpü şeklinde doğranmış kabak ve havucu, uzun doğranmış taze soğanı ve küçük doğranmış taze fasulyeyi soya yağında kavurun. Soya sosu ve tuzotla tatlandırın. Yufkaları 4’e bölün. Şişman sigara börekleri sarın. 1 yumurta beyazını suyla çırpın. Sigara böreklerini yumurta beyazına bulayın. Bir kabın içinde mısır cipsini ufalayın. Börekleri cipse bulayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.

    MENEMEN BÖREĞİ

    Malzemeler:
    3 adet yufka,
    6 adet domates,
    8 adet sivri biber,
    3 adet yumurta,
    1 çay bardağı sıvıyağ,
    3 yemek kaşığı tereyağı,
    1 su bardağı galeta tozu,
    1 çay kaşığı kekik,
    1 çay bardağı su,
    Tuz.



    Yapılışı:
    Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Sivri biberleri ince kıyın. Tereyağını tavada kızdırın. Biberleri kavurun. Domatesi ekleyin. Yumuşayınca yumurtaları kırıp karıştırın. Kekik ve tuz ekleyin. Yufkayı tezgaha yayın. Sıvıyağı ve suyu karıştırıp sürün. İkiye katlayıp üzerini de yağlayın. Uzun şeritler kesip, uç kısmına yumurtalı harçtan koyun. Muska şeklinde sarın. Galeta tozuna bulayıp, yağlanmış tepsiye dizip, 180°C ısıtılmış fırında pişirin.

    TAVUKLU GÜL BÖREĞİ
    Malzemeler:
    4 adet yufka,
    1 adet tavuk göğsü,
    1 tatlı kaşığı tuz.

    Üzeri İçin:
    1 yumurta sarısı,
    2 yemek kaşığı usam.

    Sosu İçin:
    1,5 su bardağı tavuk suyu,
    1 su bardağı süt,
    1 adet yumurta,
    5 yemek kaşığı sıvıyağ,
    2 yemek kaşığı un,
    Tuz, karabiber,
    1 çay bardağı su,
    125 gr. margarin.



    Yapılışı:
    Tavuk göğsünü tuz ekleyip üzerini örtünceye kadar su ilavesiyle haşlayın. Ayıklayıp didikleyin. Sıvıyağda unu hafif kavurup süt ve tavuk suyunu ilave edin. Tavukları, karabiberi katın. Yumurtayı ilave edip karıştırın. Yufkaları dörde bölüp, su ve margarin karışımı ile yağlayın. Uç kısmına tavuklu harçtan koyup rulo şeklinde sarın. Ruloları kendi etrafında döndürüp gül şekli verin. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine bir miktar su ve yumurta sarısı sürüp susam ekin. 200°C’lik fırında kızartın.

    BEŞAMEL SOSLU BÖREK
    Malzemeler:
    3 adet yufka,
    1 adet tavuk göğsü,
    1 adet yumurta.

    Beşamel sos için:
    1 su bardağı tavuk suyu,
    1 su bardağı süt,
    1 adet yumurta,
    2 yemek kaşığı un,
    3 yemek kaşığı tereyağ,
    1 tatlı kaşığı tuzot,
    1 çay kaş.kırmızı pul biber,
    1 kase galeta tozu.



    Yapılışı:
    Tavuğu haşlayıp küçük parçalar halinde didikleyin. Sos için tereyağ ve unu hafif pembe kavurun. Süt ve tavuk suyunu ilave ederek muhallebi kıvamında pişirin. Ateşten alıp ılınınca yumurtayı kırıp iyice karıştırın. Tavuk etleri, pul biberi ve tuzotu ekleyin. Yufkaları 4 parçaya bölerek üzerine beşamel soslu tavuktan sürün. Galeta tozuna bulayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 200 derece fırında 30 dakika pişirin.

    MANTARLI TEPSİ BÖREĞİ
    Malzemeler:
    5 adet yufka,
    750 gr mantar,
    4 adet kuru soğan,
    ½ su bardağı sıvıyağ,
    1 su bardağı süt,
    2 yemek kaşığı yoğurt,
    3 adet yumurta,
    1 yemek kaşığı tuzot,
    2 yemek kaşığı çörek otu.



    Yapılışı:
    Soğanı yemeklik doğrayın. 3 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
    Mantarları ince kıyıp soğana ilave edin. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Yumurta sarısının birini üzerine sürmek için ayırın. Süt, kalan sıvı yağ, yumurtalar ve yoğurdu iyice çırpın. Yağlanmış fırın tepsisini yufkayı bir kat serin. Karışımdan fırçayla sürün. 3 yufkayı tekrarlayın. Üzerine mantarları yayın. Kalan yufkaları karışımı sürerek bitirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ekin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

    TALAŞ BÖREĞİ

    Malzemeler:
    10 adet milföy hamuru,
    ½ kg hindi but kuşbaşı,
    1 çay kaşığı karabiber,
    3-4 yemek kaş.konserve bezelye,
    2 yemek kaşığı tereyağ,
    1 yemek kaşığı kekik,
    3-4 yemek kaşığı un,
    1 yemek kaşığı tuzot,
    1 yumurta,
    3 soğan,
    1 havuç.



    Yapılışı:
    Hindi etlerinin üzerine 1 çay bardağı su ekleyip haşlayın. Suyunu çekince tereyağını
    ekleyin. Piyazlık doğranmış soğanları ilave edin. Havuçları zar şeklinde doğrayıp soğanla birlikte kavurun. Kekik, karabiber ve tuzotu ekleyin. Karıştırıp bezelyeleri ilave edin. 2 adet milföy hamurunu ayırın. Tezgahı unlayıp herbir milföy hamurunu enine ve boyuna merdane ile inceltin. Ortasına 2 yemek kaşığı harç koyup bohça şeklinde kapatın. Kapanan yer alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Ayırdığınız milföy hamurlarını şeritler halinde keserek böreklerin üzerine dekore edin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derece ısıtılmış fırında kızartın.

    PATATESLİ DİLİM BÖREK
    Malzemeler:
    3 adet yufka
    3 adet iri patates
    1 su bardağı süt
    1 adet yumurta
    3 yemek kaşığı tereyağı
    1 yemek kaşığı tuzot
    1 çay bardağı kırmızı pul biber
    1 çay bardağı rende kaşar peynir



    Yapılışı:
    Patatesi haşlayıp rendeleyin. Erimiş tereyağı, yumurta ve sütü patatesle iyice karıştırın. Tuzot ve peynirin yarısını patateslere katın. Yufkayı tezgaha serin. Üzerine patatesli harçtan yayın. Üç kat üst üste aynı işlemi yapıp tamamlayın. Rulo şeklinde sıkıca kıvırın. Dolapta yarım saat dinlendirin. Dolaptan çıkarıp 2 parmak eninde kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpin. Kırmızı pul biber ekin. 180 °C ısıtılmış fırında pembe renkte pişirin.

    ÇİĞ BÖREK

    Malzemeler:
    Hamuru için
    1 kğ un
    1 yumurta
    2 tatlı kaşığı tuz
    Alabildiği kadar su
    Çok katı olmayan normal bir hamur yapılır.

    İçi için
    500 gr orta yağlı kıyma
    1 kuru soğan
    2 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı pul biber
    1 çay kaşığı ucuyla kara biber
    Biraz kıyılmış maydonoz



    Yapılışı:
    Derin bir kapta un-yumurta-tuz-su karıştırılır. Normal hamur haline getirilir. Yarım saat dinlendirilir.
    Küçük bezeler alınarak servis tabağı büyüklüğünde börek hamuru açılır. Açılan hamura hazırlanan iç kıyma sürülerek hamur kapatılıp ay şeklinde kesilir. Kızgın ay çiçek yağında kızartılıp servis yapılır.


    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: Ağzınıza layık börek tarifleri

          Kategori: Yemek ve Tatlı Tarifleri

          Konuyu Baslatan: Dygsuz

          Cevaplar: 1

          Görüntüleme: 2082


  2. #2
    Dygsuz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    30.07.2008
    Mesajlar
    10.801
    Konular
    3263
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    4
    Tecrübe Puanı
    981
    @Dygsuz

    Standart


    Ispanaklı Pastırmalı Su Böreği Tarifi

    Malzemeler.
    GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)

    * İç harcın malzemesi:
    * 2 adet soğan
    * 1 kg ıspanak
    * 250 gr pastırma
    * 100 gr sıvı yağ
    * Yeterince tuz ve biber
    * Börek harcı için:
    * 1 kg un
    * 40 gr tuz
    * 1 adet yumurta
    * 1 adet limon
    Böreğin sosu için:
    * Yarım kilo tereyağı
    * 350 gr süt
    * 6 adet yumurta
    Yapılışı:

    1 - Böreğin hamuru için un,tuz,yumurta ve limonu düzgün bir yerde hamur yaparak yoğurduktan sonra dinlenmeye alın.
    2 - Bu arada yıkanmış ıspanakları ince bir şekilde doğrayın ve bir kapta haşladıktan sonra suyunu sıkın.Bir tencerede soğan ve pastırmayı kavurduktan sonra ıspanakları ilave edin.Bir müddet kavurduktan sonra tuz ilave ederek ıspanaklar piştikten sonra bir süzgeçte süzün.
    Tereyağını eritin, süt ve yumurtayla karıştırıp sos elde edin.Hamurları açın.
    3 - Açtığınız hamurları kaynamış bir suyun içinde haşladıktan sonra soğuk bir suyun içine çıkarın.
    Yağlanmış bir tepsiye tek tek dizin ve her dizilen bölüme sos sürün.Orta bölüme harç ilave ettikten sonra fırında kızartıp servise sunun.




    Ispanaklı Pay Tarifi

    Malzemeler.
    GEREKLİ MALZEMELER (6 Kişilik)

    * 1 su bardağı sıvı yağ
    * 1 su bardağı katı yoğurt
    * 1 paketten bir çay bardağı eksik kekun
    * 1,5 çay kaşığı tuz (silme)
    Üst malzemesi :
    * 500 gr ıspanak (yaprak kısmı)
    * 1 çay bardağı taze kaşar rendesi
    * 1 adet yumurta
    * 1 çay bardağı süt
    * 1 adet piyazlık dogranmış soğan
    * 1 yemek kaşığı tereyağı
    * Yeteri kadar tuz,karabiber,pul biber
    Yapılışı:
    1 - Bir kapta sıvı yağ,yogurt,tuz ve kekunu karıştırarak çok yumuşak bir hamur yapın.Tepsiyi tereyağı ile yağlayın.Hamuru tepsinin ortasına koyun.Elinizle iyice bastırarak yayıp düzeltin.
    2 - Tavada soğanı sıvı yağ ile birlikte pembeleştirin.İçerisine suyunu elinizle sıktığınız ıspanakları ilave edin.Üzerine tuz, karabiber ve pul biber ilave ederek karıştırın. Yapmış olduğunuz bu karışımı hamurun üzerine eşit olarak dağıtın.
    3 - Yumurtayı süt ile çırpıp üzerine dökün.Kaşar rendesini de üzerine koyarak fırında pişirin. Servis tabagına alıp sıcak olarak servise sunun.




    Ispanaklı Gül Böreği Tarifi
    Malzemeler.
    GEREKLİ MALZEMELER (6 Kişilik)

    * 3 Adet Yufka
    * 3 Adet Patates (haşlanmış)
    * 500 gr.Ispanak
    * 1 Adet Soğan
    * 1 Demet Maydanoz
    * 150 gr Kıyma
    * 1/2 Çorba Kaşığı Salça
    * 1 Fiske Tuz
    * Karabiber,Pulbiber
    * 1/2 Su Bardağı Sıvıyağ
    * 1 Adet Yumurtanın Sarısı
    Yapılışı:
    Ispanaklı Gül Böreği
    1 - Haşlanmış patatesleri rendeleyelim.Soğanı kıyma ile birlikte hafifçe pembeleştirelim. Ayıklanıp yıkanan ıspanağı ekleyerek 2 dakika daha kavuralım.Yarım çorba kaşığı salçayı tuzu biberleri arzuya göre muskat rendesini ilave edelim.Maydanozu da ekleyip 1 dakika daha kavuralım, ateşten alalım.
    2 - Patates rendesini de ekleyip karıştıralım. Yufkaları üst üste serip dörde bölelim.Her üçgen parçaya hazırladığımız içten yayalım.Rulo yaparak saralım.Ruloyu kendi etrafında döndürerek yuvarlak börekler yapalım.Yağlanmış fırın tepsisine dizelim.230 derece ısıtılmış fırında pişirelim.





    Ispanaklı Börek Tarifi

    Malzemeler.
    GEREKLİ MALZEMELER (8 Kişilik)

    * 1/2 Kg Ispanak (Yaprak kısımları)
    * 250 gr Kıyma
    * 1 Adet Soğan
    * 6 Adet Yufka
    * 2 Su Bardağı Süt
    * 100 gr Margarin
    * 1 Adet Yumurtanın Sarısı
    * 1 Fincan Sıvı Yağ
    * 2 Çorba Kaşığı Un
    * Tuz,Karabiber
    Yapılışı:1 - Soğanı ince ince doğrayın.Tencereye aldığınız sıvı yağ içinde soğanları pembeleşene dek kavurun.Daha sonra kıymayı da ekleyerek pişirin. Ayıklanıp yıkanmış ıspanakları küçük küçük doğrayıp tencereye alın.Yumuşayana dek kavurun. Tuzu ve karabiberi ilave edin.
    2 - Ispanaklı iç ılındığında 2 çorba kaşığı unu ıspanaklara yedirin (Ispanakların pişerken sulanıp yufkaları yapıştırmaması için).Bütün yufkaları ortadan ikiye kesin.Yarım daire şeklindeki yufkanın üzerine erimiş margarin ve süt karışımını sürün.Üzerine koyacağınız her iki yufkaya da aynı işlemi uygulayın.Yufkaların üzerine hazırladığınız ıspanaklı içten koyun. Yufkanın iki ucunu hafifçe içe çevirerek yufkayı rulo halinde sarın ve dilediğiniz uzunlukta kesin.
    Kalan diğer yufkaları da bu şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısını ruloların üzerine sürün. Önceden ısıtılmış orta dereceli fırında iyice kızarana dek pişirin.





    Gül Böreği Tarifi
    Malzemeler.

    GEREKLİ MALZEMELER (4 Kişilik)

    * 2 Adet Yumurta
    * 1/2 Kg Yufka
    * 100 gr Kaşar Peyniri
    * 1/2 Litre Süt
    * 1 Çay Bardağı Margarin
    * Birkaç Dilim Pastırma
    Yapılışı:
    Gül Böreği



    1 - Yufkaları üst üste sererek 4 eşit parçaya bölün.Elde ettiğiniz her üçgen parçaya erimiş margarini sürün.Üzerine kaşar rendesini serpin. Pastırmaları küçük küçük doğrayarak serpin.
    2 - Üçgen parçaları rulo yaparak sarın.Bir ucundan tutup kendi etrafında döndürerek daire şekli verin.Hafifçe yağlanmış fırın tepsisine börekleri dizin.
    3 - Yumurtaları çırpın.Böreklerin üzerine sütlü yumurta harcı gezdirin.Çörekotu serpiştirip, önceden ısıtılmış orta ısılı fırında börekleri pişirin.




    Gökkuşağı Böreği Tarifi

    GEREKLİ MALZEMELER (8 Kişilik)

    * 4 Adet Havuç
    * 3 Adet Yufka
    * 300 gr Kıyma
    * 2 Adet Soğan
    * 250 gr Ispanak Yaprağı
    * 2 Su Bardağı Süt
    * Sıvı Yağ
    * 3 Çorba Kaşığı Tuz
    * 2 Çorba Kaşığı Kırmızıbiber
    Yapılışı:

    1 - Havuçların kabuklarını bir bıçak yardımıyle kazıyın.Sonra rendenin iri tarafı ile rendeleyin. Tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağı alın.Havuçları ilave edin.Rengi değişene dek kavurun.
    2 - Ayrı bir tavaya 3 çorba kaşığı sıvı yağı alın.Kıymayı ekleyin ve kavurun.Yine ayrı bir tavaya 3 çorba kaşığı sıvı yağı alın.Küçük küçük kestiğiniz soğanı pembeleşene dek kavurun.
    3 - Soğanın yarısını iri parçalar şeklinde kesilmiş ıspanakların üzerine,diğer yarısını ise kıymanın üzerine ilave edin.
    4 - Düz ve temiz bir zemine yufkayı serin.Derin bir kapta 2 su bardağı süt ve yarım su bardağı sıvı yağı karıştırın.Hazırladığınız bu karışımdan yeterli miktarda yufkanın üzerine bir kaşık yardımıyle serpin.Havucu üzerine yayın.İkinci yufkayı havucun üzerine yerleştirin.Sütlü karışımdan serpin. Kıymalı harcı yayın.Son olarak üzerine üçüncü yufkayı yerleştirin. Sütlü karışımdan serpin.Ispanaklı harcı yayın.
    5 - Yufkaları düzgün bir şekilde yuvarlayın.2 parmak kalınlığında dilimler kesin.Çok az yağlanmış tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında pişirip,servis yapın.



    Galeta Unlu Çin Böreği Tarifi

    GEREKLİ MALZEMELER (12 Kişilik)

    * 6 Adet Yufka
    * 4 Adet Yumurta
    * 2 Adet Soğan
    * 2 Çorba Kaşığı Margarin
    * 1/2 Kg. Dana Eti
    * 1 Küçük Konserve Bezelye
    * 2 Adet Havuç
    * 2 Adet Sivribiber
    * 1 Çay Kaşığı Yenibahar
    * 1 Çay Kaşığı Kırmızı Biber
    * Tuz
    * Galeta Unu
    * Kızartmak İçin Sıvı Yağ
    Yapılışı:
    1 - Tavaya 2 çorba kaşığı margarin alın. Eridikten sonra yemeklik doğradığınız soğanı ekleyin.Pembeleşene dek kavurun.Tavla zarı iriliğinde doğranmış dana etini ilave edin.
    2 - Bıraktığı suyu çekene dek kavurun.Küçük küpler şeklinde doğradığınız havuç ve sivribiberleri ekleyin.Birkaç dakika kavurun.Suyunu süzdüğünüz bezelye konservesini ilave edin.Yenibahar,kırmızı toz biber ve tuzu ekleyin.Tavayı ateşin üzerinden alın.
    3 - 4 adet yumurtanın akını ve sarılarını ayırın. Sarıların üzerine çok az süt ekleyin ve karıştırın.Bir kenarda bekletin.
    4 - İlk yufkayı düz bir zemine serin. Yumurtanın akını bir fırça yardımıyle her yerine sürün. İkinci yufkayı üzerine yerleştirin. Bıçakla 4 eşit parçaya kesin.Her parçanın ortasına hazırladığınız içten bir miktar koyun. Kenarlarını içe doğru katlayın.Dört parmak genişliğinde olacak şekilde katlayın.
    5 - Önce yumurta sarılarına batırın.Sonra galeta ununa bulayın.Kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın.Fazla yağını süzmek için kağıt mutfak havlusunun üzerine çıkarın.Sıcak olarak servis yapın.



    PAZILI DÜRÜM BOREGİ
    MALZEME

    • 2 adet yufka (orta boy)
    • 600 gr. pazı
    • 2 baş kuru soğan (orta boy, İnce kıyılmış)
    • 10 yemek kaşığı margarin
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 kahve fincanı kaşarpeyniri (rendelenmiş)
    • 2 adet yumurta (bir kapta çırpılacak)
    • 1 adet yumurta şansı
    • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
    • 6/1 limon suyu, yeterince tuz

    YAPILIŞI


    Pazıları çok iyi yıkayıp ince kıyarak bir kaba koyalım. Ayrı bir tencerede marga*rini kızdırıp soğanı 10-15 dakika kadar kavurduktan sonra ocaktan alarak so*ğumaya bırakalım. Bundan sonra tuzu, karabiberi ve rende kaşarı serpip bek*lemeye alalım. Yufkalardan birini tamamen açarak iki adet çırpılmış yumurtayı bir fırça aracılığıyla yufkanın üzerine eşit bir şekilde sürelim ve ikinci yufkanın tam üstüne gelecek şekilde koyup yapışmasını sağlayalım. Daha önceden ha*zırladığımız pazılı harcı yufkanın üzerine yine eşit bir şekilde yayıp bir baştan bir başa dürerek bir tepsiye koyalım. Yumurta sarısını, sıvıyağı ve limon suyunu çır*pıp bir fırça yardımı ile üzerine sürelim ve orta hararetli fırında 25-30 dakika ka*dar pişirerek servise verelim.


    BEŞAMEL SOSUN YAPILIŞI
    Yağı kızdırıp unu ilave ettikten sonra iki dakika kavuralım ve ocaktan alarak so*ğumaya bırakalım. Sütü ekledikten sonra üç dakika kaynatarak tuzu atıp ocak*tan alalım. Beşamel sosumuz hazırdır.




    Yağlı Katmer Böreği Tarifi
    • 500 gr un
    • 1 yumurta
    • 1 fincan sirke
    • 1 fincan yoğurt
    • Aldığı kadar su
    • 500 gr pırasa
    • 100 gr tereyağı
    • 1 fincan sıvıyağ
    • Tuz
    1- 500 gr una sirke, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve su koyulup yoğrulur. 15 dakika bekletilir. İki parçaya bölünür.
    2- Bir parça büyükçe açılır. Eritilmiş tereyağı ile yağlanır. Yufkanın tam ortasına yemek tabağı yerleştirilir. Dışta kalan hamuru 8 parçaya dilimlenir. Tabağı kaldırıp kenardaki dilimler, ortaya doğru üst üste kapatılır. Bitince elle çekerek fırın tepsisi büyüklüğünde açılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
    3- Hazırladığınız içi yerleştirince diğer hamur da aynı şekilde hazırlanıp üstüne kaplanır. Hamurun hiç hava almaması gerekir.
    4- 4 kaşık yoğurt, iki kaşık yağ, 1 yumurta karıştırılıp hamurun üstüne sürülür. Kızgın fırına verilir.
    içinin Hazırlanması:
    Pırasalar yıkanıp ince ince kıyılır. Bir tencereye yağ ile birlikte konup kısık ateşte kavrulur. Tuz ve karabiber ilave edilip ateşten alınır.




    Puf Böreği Tarifi
    • 4 su bardağı un
    • 2 kaşık tereyağı
    • 1 yumurta
    • 2 kaşık yoğurt
    • Yarım kalıp beyaz peynir
    • Maydanoz
    • Kızartmak için yağ
    • 1.5 çay kaşığı tuz
    1- Unun ortası açılıp yoğurt, yumurta, tuz, su ilave ederek yoğrulur. Dinlendirilir.
    2- Hamur 15 parçaya bölünür ve her parça tabak büyüklüğünde açılır. Araları yağlanarak 5 kat üst üste konur. Bu şekilde elde edilen üç hamurun her biri 2 milim kalınlığında açılır.
    Kare şeklinde kesilip peynir ve maydanoz koyarak muska şekli verilir. Kızgm yağda kızartılır.





    Mayalı Sigara Böreği Tarifi

    250 gr ıspanak
    2 yumurta
    20 gr yaş hamur mayası
    250 gr peynir
    1su bardağı süt
    100 gr tereyağı veya
    sıvıyağ
    Kırmızıbiber, karabiber
    500 gr un, tuz
    1- İçinin hazırlanması: Yıkanıp haşlanıp suyu süzülmüş olan ıspanaklar tuz ve biber ilavesiyle yağda kavrulur, içine peynir rendelenip karıştırılır.
    2- Hamurunun hazırlanması: Bir kaba ılık süt, maya, tuz, şeker, yağ ve biraz un konur, mayalandırılır. Tekrar un ilave edilerek dinlendirilir.
    3- Hamurlar, 2-3 mm inceliğinde açılır. 15 cm'lik kareler halinde kesilir. İçi konulup sigara şeklinde sarılır.
    4- Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir, sürülerek tekrar mayalandırılır. Kızgın fırına

    Üzerine yumurta şansı verilir.




    Tavuklu Sigara Böreği Tarifi
    1 adet tavukgöğsü veya
    budu
    3 adet hazır yufka
    1 fincan sıvıyağ
    1 fincan un
    1.5 su bardağı tavuk suyu
    Tuz
    Karabiber
    1- Tavuk göğsünü haşlayıp suyundan çıkartın. Kemiklerini ayıklayıp etleri robotta kıyma gibi çekin.
    2- Sonra bir tavaya sıvı yağ ile unu koyup kavurun. Kavrulmuş una yavaş yavaş tavuk suyu katın. Bir taraftan da hızlıca karıştırın. Karışım koyu bir kıvama gelince buna tavuk eti, tuz, karabiber ilave edilip ateşten alınır.
    3- Üç adet yufkayı üst üste yayın. Sonra ortadan eşit olmak üzere dörde kesin. Sonra da kesilen her dört parçayı da uzunluklarına göre ikiye kesin.
    4- Her yufkadan 8 üçgen hamur çıkartın. Sonra bu üçgen hamurlan, teker teker alarak her bir yufkanın geniş tarafına enine doğru, hazırlamış olduğunuz tavuk içinden bir kaşık
    koyun. Hamurların yan kısımlarını içe doğru kapatarak sigara gibi sarın.
    5- Hamurların sarılmaları sona erince, bunları içinde kızdırılmış çiçek yağı olan tavaya atıp kızartın. Kızaran börekleri delikli kepçe ile servis tabağına alıp, sıcak olarak servis yapın




    Maden Sulu Börek Tarifi
    • 1 kg yufka
    • 1 şişe maden suyu
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 200 gr peynir
    • 2 yumurta
    • 100 gr tereyağı

    1- Tepsiyi yağlandıktan sonra sırayla üç yufka yayılır. Arasına beyaz peynir serpilir. Tekrar geri kalan üç yufkayı yayılır. Kare kare kesilir.
    2- Tereyağı eritilip yufkaların üzerine dökülür. 3-2 yumurta çırpılıp yufkaların üzerine sürülür. 4- Üzerine maden suyu dökülür. Sıcak fınna verilir.



    Çarşaf Böreği Tarifi
    • 750 gr un
    • Bir miktar sıvıyağ
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • Aldığı kadar su İç Malzemesi:
    • 250 gr kıyma
    • 3 soğan
    • 1 demet maydanoz
    • Tuz, biber
    1- 750 gr una aldığı kadar su, tuz koyup özlendirerek yoğurulur (Kıvamı oklava ile açılacak gibi olmalıdır).
    2- Hamurun üzerini örtüp 10 dakika dinlendirilir. 4 parçaya ayrılır. Her parça tabak büyüklüğünde açılıp (servis tabağı büyüklüğünde) üzerleri sıvıyağla yağlanır. 15 dakika dinlendirilir. Sonra yağlı hamur, temiz bir çarşaf üstünde elle çeke çeke büyütülür.
    3- Hazırlanan kıymalı iç dörde bölünür;
    dörtte biri hamura serpilir. Yufkanın tam ortasından bıçakla kesilir. Sofra bezi yukarı kaldırılıp hamur yuvarlanır. Çarşafın diğer tarafı da yukarı kaldırılır. Böylece iki rulo hazırlanır. Bu uzun rulolar içten dışa sarılarak uvarlak hale getirilir..
    4- Her pazıdan 2 tane büyükçe oval börek çıkar. Yağlanmış tepsiye dizilip fırına verilir.
    Not: Bu böreğin içini peynirli, patatesli, kabaklı, patlıcanlı da hazırlayabilirsiniz.

Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş