John Guise 65 yaşında Türkiye âşığı bir İngiliz. Emekli olduktan sonra Yeni Zelanda’ya yerleşti. Türkiye’yi ilk kez 29 yıl önce tatile geldiği Alanya ile tanıdı. Daha sonra 77 kez geldiği ülkenin dilini 70 kişiye öğretti, ağkümesi kurup acuna tanıttı. Türkçe öğrenmenin kolay olduğunu savunuyor.
John Guise, Türkiye’yi ilk kez 29 yıl önce tatile geldiği Alanya ile tanımış. Bu tatilden bir yıl sonra 1979 yılında Manisa’da çalışmaya başlamış. İzmir’de Şair Eşref Bulvarı’nda oturan John Guise, makine mühendisi olarak dizel motorlu araba üretimi yapan bir fabrikada çalışmış. İki yıl İzmir-Manisa hattında gidip gelmiş. İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Nevşehir, Ayvalık, Isparta, Bodrum ve Konya’yı gezme fırsatı bulmuş. Sözleşmesinin bitmesinin ardından memleketine dönmek zorunda kalmış. Âşık olduğu Türkiye’ye vefa göstermek için Türkçeyi başkalarına da öğretmeye karar vermiş. 1998’den 2001’e kadar gezginlik Türkçe dersleri vermiş. 2001 yılında Londra Sonokulu'nun B derece Türkçe sınavından geçmiş. Daha sonra Coventry Teknik Koleji’de akşamları Türkçe dersleri vermeye başlamış.
Dostlarına da evinde özel dersler verdiğini belirten John Guise, yüksekokulda İngilizcenin yanı sıra Latince ve Yunanca da okumuş. Biraz İspanyolca, biraz da Fransızca konuşup yazabilen Türkçe âşığı, çalışmak için Türkiye’ye gelmeden önce kendine, “Şamsım var, Türkçe öğrenmeliyim.” dediğini hatırlatıyor. Diğer dillere oranla Türkçenin daha kolay öğrenilebilir bir yanının olduğunu söylüyor. 77 kez geldiği güzel ülkenin dili Türkçeyi şimdiye kadar 70 kişiye öğretme fırsatı bulduğunu vurgulayan John Guise, Türkiye’nin gönüllü ‘tanıtım elçisi’ olduğunu kabul ediyor.
John Guise, Türkiye konusunda tanıtımların yer aldığı, Türkçeyle ilgili bilgilerin verildiği “[Linkleri Görebilmek İçin Üye Olmanız Gerekmektedir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
adlı bir ağkümesi de kurmuş. “Nasıl Türkçe öğrenilir? Sokaktakilerle iletişim nasıl kurulur?” sorularına sanal acunda yanıt veren Türkiye sevdalısı, Manisa hakkında tarihî ve coğrafi bilgi de veriyor. Türkçe dersleri ile birlikte sözcüklerin okunuşunun sesli olarak yer aldığı ağkümesinde İstiklal Marşı da dinlenip ilk kıtasının İngilizce çevirisi okunabiliyor. İstiklal Marşı’nın nasıl seçildiği ve bestelendiği hakkında bilgi veriliyor.
Türk çocuklarının anadillerini öğrenmede daha hızlı olduğunu vurgulayan Guise, Türk çocuklarının 2-3 yıl içerisinde dillerinin tüm gramer yapısını öğrenip konuşabildiğini kaydediyor. Bu sürecin Almanlarda 4-5, Araplarda ise 12 yıl aldığının aktaran Guise, “Türkçeyi öğrenmek çok kolay. Türk dilindeki ekler düzenli ve muntazam.” diyor.
MUSTAFA YÜKSEL