Olası İstanbul Depremi...
Jeolog ve deprembilimcilerin söylediğine göre Önümüzdeki 30 yıl! içinde İstanbul'u muhtemel bir deplem beklemekte..
Bu depremin yaratacağı tsunami ve doğal yer sarsıntıları sonucu büyük hasarın olacağı bekleniyor...
Depremde 20'den fazla köprünün yıkılacağı söyleniyor. Özellikle haliç köprüsünün yıkılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Boğaziçi köprüsünün durumu ise gerçekten vahim. Birçokları kabul etmese de yıkılma olasılığı yüksek. Fatih köprüsü hepsinden sonra yapıldığı için metal yorgunluk durumu az olduğundan yıkılması beklenmiyor.
Olası depremin en iyi ihtimalle 30.000 cana mal olacağı söyleniyor. Fakat bu cok ıyımser bır rakma... Ben onun cok cok cok cok ustunde bır rakam beklıyorum
Maddı zarar ve etkısının 100 milyar dolara mal olacağı bekleniyor.
Fakat benim işaret etmek istediğim başka birşey.
İstanbul boğazı depremler sayesinde oluşmuş...
Tarihinde kayıt altında iki büyük değrem var.
1509 ve ondan 257 yıl sonra olan 1766 depreminin ardından 241 yıl geçti....
Yani aynı zamandan daha önce olmayacağını varsaysak bile 2023 yılına denk geliyor...
Daha önce olacağını düşünürsek 2023 yılı gelmeden İstanbul depremi gelmekte...
Tarihe büyük depremlerden biri olarak geçmiş olan ve LİZBON'u dümdüz eden büyük tsunamilerin olduğu deprem ise önceki İstanbul depreminden yaklaşık 11 yıl önce olmuştur. Yani 1755 yılında. Peki LİZBON'un önceki depremi ne zamandı... Enterasandır. 1531 yılında. Yani İstanbul'un önceki depreminden 22 yıl sonra....
Bu konuda bir araştırma yaptım LİZBON'da deprem olması bekleniyormuş. 2004 yılından bu yana hummalı çalışmalar var...
LİZBON'da olan depremin 9 şiddetinde olduğu verdiği yıkım sonucu tahmin edilmekte... Ve İstanbul'da olan için ise 7...
Aradan 240 yıl geçmesine rağmen daha harekete geçmemiş olan İSTANBUL fay hattının zamanında ki enerji boşaltımının azlığı ve LİZBON'un daha fazla olması bu seferki depremin önce İSTANBUL'da olacağı düşüncesini doğuruyor...
Bir gerçek daha var ki depremin gecikmesi şiddeti artıracak gibi gözüküyor...
Evet arkadaşlar topladığım veriler bunlar. Tamamen özgün düşüncelerime dayanıyor...
Sizce İSTANBUL depremi ne zaman olur... Ve depremin etkileri neler olur. Nasıl hissederiz. Neler yaşanır...