Azerbaycan mutfağı, Azerbaycan Yemek Kültürü,Azerbaycan Yemekleri,Azeri mutfağı, Azeri yemekleri
Avrupa ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azeri mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Azerilerin zengin mutfaklarında o kadar çok yemek çeşidi vardır ki:
Dovga: ince kıyılmış ıspanak, dereotu, kişnişli yoğurtlu çorba.
Bakü Pitisi: koyun eti, nohut, patates, soğan ve sumakla hazırlanan güveç.
Bastırma koyun kebabı: Koyun eti şişlere takılacak şekilde doğranarak ince ince doğranmış soğan ve baharatla bekletildikten sonra şişlere takılarak, kömürde pişirilir. Fevkalade lezzetlidir.
Tike pilav: koyun eti, hindi eti ve av kuşları etiyle de yapılır.
Şüyüd pilav: dereotunun eşlik ettiği, tencerenin dibine hamur açılıp, üzerine pilav dökülerek pişirilir.
Sebzeli pilav: yine altına hamur yapılarak, üzerine et ve ıspanak, kuzu kulağı gibi sebze ilaveleriyle hazırlanır.
Hamur İşleri
* Düşbere
* Xemiraşı
* Gürze
* Kuymak
* Firni
* Süzme xingal
Salatalar
* Soyutma
* Khazar salatası
* Azerbaycan salatası
* Yeşillikler
* Fasulye fisindjan
Çorbalar
* Umac
* Piti
* Köfte - bozbaş
* Turşu sıyık
* Parça - bozbaş
* Tavuk çorbası
* Pelmeni
* Haş(Kelle paça)
* Sulu xingal
* Dovğa
* Ayran - doğramaç
* Hamuraşı
* Balva