19 Kasım Şair Enver Gökçe, 1996'da, 61 yaşındayken Ankara'da hayatını kaybetti. Gökçe, ortak dili zenginleştiren yerel sözcüklerle örülmüş eserleriyle özgün bir şairdi. 1920'de Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Çit köyünde doğdu. 19 kasım 1981'de Ankara'da yaşamını yitirdi. Sekiz yaşında ailesiyle birlikte Ankara'ya geldi. Ankara Gazi Lisesi'ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.

Bu konu 892 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
19 Kasım 892 Reviews

    Konuyu değerlendir: 19 Kasım

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 892 kez incelendi.

Konu: 19 Kasım

  1. #1
    Öze® - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    08.08.2008
    Mesajlar
    50
    Konular
    23
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    0
    Tecrübe Puanı
    100
    @Öze®

    Standart 19 Kasım

    19 Kasım
    Şair Enver Gökçe, 1996'da, 61 yaşındayken Ankara'da hayatını kaybetti. Gökçe, ortak dili zenginleştiren yerel sözcüklerle örülmüş eserleriyle özgün bir şairdi.




    1920'de Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Çit köyünde doğdu. 19 kasım 1981'de Ankara'da yaşamını yitirdi.

    Sekiz yaşında ailesiyle birlikte Ankara'ya geldi. Ankara Gazi Lisesi'ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.

    İstanbul Kadırga Öğrenci Yurdunda yöneticilik yaparken Türk Ceza Yasası'nın 141. Maddesi'ne aykırı eylemde bulunmakla suçlandı. Yargılanıp ceza aldı. Yedi yıl cezaevinde kaldı.

    1957'de özgürlüğüne kavuştu. Ardından üç yıla yakın Çorum'da sürgün cezası çekti. Dönüşünde Ankara'da gazetelerde düzeltmenlik, serbest yazarlık yaptı. İstanbul'da Yurtlar Müdürlüğü'nde çalıştı.

    Sonra doğduğu köye çekildi. 1977'de tedavi için Bulgaristan'a gitti. Dönüşünde tekrar Ankara'ya yerleşip çeviriler yaptı. Son günlerini Ankara'da Seyran Bağları Huzurevi'nde geçirdi.

    İlk şiiri 1943'te 'Ülkü' dergisinde yayımlandı. Daha sonra 'Ülkü', 'Yurt ve Dünya', 'Ant', 'Gün', 'Söz', 'Yağmur ve Toprak', 'Yeryüzü' gibi dergilerde imzalı imzasız şiirleri, yazıları çıktı.

    Ortak dili zenginleştiren yerel sözcüklerle örülmüş eserleriyle özgün bir şiire ulaştı. '1940 kuşağı' ya da 'acılı kuşak' olarak anılan toplumcu şairlerin önde gelen temsilcileri arasında yer aldı. Pablo Neruda'dan da şiirler çevirdi.



    Başka neler oldu:

    1900: İngiltere'de, seçme ve seçilme hakkı isteyen 119 kadın, Avam Kamarası'na zorla girmekten tutuklandı.
    1926: Troçki ve Zinovyev, Politburo'dan kovuldu.
    1938: Atatürk'ün naaşı, İstanbul'dan Ankara'ya, hazin bir törenle yola çıkarıldı.
    1949: İstanbul Radyosu normal yayınına başladı.
    1967: TBMM, hükümete ülke dışına asker gönderme yetkisi verdi. Donanma alarma geçirildi, Ankara'daki 28'inci Tümen İskenderun'a hareket etti.
    1977: Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat, İsrail'i ziyaret eden ilk Arap lider oldu.
    1979: Eski milletvekillerinden Ortadoğu gazetesi yazarı İlhan Darendelioğlu, İstanbul'da uğradığı silahlı saldırıda öldü.
    1985: ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Cenova'da ilk kez buluştu.
    1988: Pakistan'da Benazir Butto başbakan seçildi.
    1994: Halil Mutlu Dünya Halter Şampiyonası'nda yedi dünya rekoru kırarak üç altın madalya kazandı. Naim Süleymanoğlu 64 kiloda beş dünya rekoru kırarak üç altın madalya, Fedail Güler de 70 kiloda iki dünya rekoru kırarak iki altın madalya elde etti.
    1999: İstanbul'daki AGİT Zirvesi'nin son günü, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'nın yeni koşullara uyarlanmış şekli, tarafların liderlerince imzalandı.


    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: 19 Kasım

          Kategori: Tarihde Bugün

          Konuyu Baslatan: Öze®

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 892


Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş