ABDEST NASIL ALINIR ?
Abdest alırken önce “Allah’a itaat ve O’nun emrini yerine getirmek için abdest alıyorum” diye niyet etmelidir ve sonra aşağıdaki amelleri yapmalıdır:
1- Yüzü sağ elle uzunlamasına saç bitiminden çenenin altına kadar ve enine baş parmakla orta parmağın arasını yukardan aşağıya doğru yıkamalıdır.
Yüzü yıkarken şu duayı okumak müstehaptır:
"ALLAHUMME BEYYİŻ WECHÎ YEWME TESWEDDU FÎHİL WUCÛH WELA TUSEWWİD WECHÎ YEWME TEBYEŻŻU FİHİL WUCÛH”
Tercümesi: "Allah'ım! Yüzlerin siyah olduğu günde yüzümü ak et. Ve yüzlerin ak olduğu günde yüzümü siyah etme."
2- Sağ kolu dirsekten parmakların ucuna kadar yukardan aşağı doğru yıkamalıdır.
Sağ kolu yıkarken şu duayı okumak müstehaptır:
"ALLAHUMME E’ŤİNÎ KİTABÎ Bİ-YEMÎNÎ WEL ĤULDE FİL-CİNANİ Bİ-YESARÎ WE HASİBNÎ HİSABEN YESÎRA"
Tercümesi: "Allah'ım! Kitabımı sağ elime ver. Ve cennetlerde ebedilik belgesini sol elime ver. Ve beni kolay hesaba çek."
3- Sol kolu dirsekten parmakların ucuna kadar yukardan aşağı doğru yıkamalıdır.
Sol eli yıkarken şu duayı okumak müstehaptır:
"ALLAHUMME LA TU’ŤİNÎ KİTABÎ Bİ-ŞİMALÎ WELA TEC'ĚLHA MAĠLULETEN İLA ŬNUĶÎ"
Tercümesi: "Allah'ım! Benim kitabımı sol elime verme ve onu boynuma bağlı kılma."
4- Sağ eldeki rutubetle başın ön kısmına meshetmelidir; ancak dışardan su alınmamasına dikkat edilmesi gerekir.. Başa meshederken şu duayı okumak müstehaptır:
"ALLAHUMME ĠAŞŞİNÎ Bİ-RAHMETİKE WE BEREKATİKE WE ĚFWİK"
Tercümesi: "Allah'ım! Rahmetin, bereketlerin ve affını bana bürü."
5- Sağ elin rutubetiyle sağ ayağın üst kısmına parmakların ucundan ayağın üzerindeki çıkık noktasına (ihtiyaten farz olarak ayak bileğine) kadar meshetmelidir
6- Sol elin rutubetiyle sol ayağın üst kısmını parmakların ucundan ayağın üzerindeki çıkık noktasına (ihtiyaten farz olarak ayak bileğine) kadar meshetmelidir. Ayaklara meshederken şu duayı okumak müstehaptır:
"ALLAHUMME ŚEBBİTNÎ ĚLAŜ-ŜİRAŤİ YEWME TEZİLLU FÎHİL EĶDAM WEC'AL SA'YÎ FÎMA YURŻÎKE ĚNNÎ."
Tercümesi: "Allah'ım! Beni, ayakların kaydığı günde sırat üzerinde sabit kıl. Çabamı seni benden razı kılacak şeyde kıl."
Abdestin şartları
1- Abdest suyunun pâk olması.
2- Abdest suyunun mutlak (başka bir şeyle karışmamış) olması.
3- Abdest suyunun mubah (gasp edilmemiş) olması.
4- Abdest alınan ibrik vs.nin mubah olması.
5- Abdest alınan ibrik vs.nin altın ve gümüşten olmaması.
6- Abdest azalarının pâk olması.
7- Abdest ve namaz için vaktin yeterli olması.
8- Tertib: Abdest amelleri arasında sırayı gözetmek.
9- Muvalat: Abdest amellerini peş peşe ve aralıksız yapmak.
10- Mübaşeret: İmkan dahilinde insana başkasının abdest aldırmaması.
11- Su kullanmanın herhangi bir sakıncası olmaması.
12- Herhangi bir şeyin suyun bedene ulaşmasına engel olmaması.
Abdesti Bozan Şeyler:
1-İdrar.
2-Gâita.
3-Gaz (yel) çıkması.
4-Gözün görmeyeceği ve kulağın işitmeyeceği şekilde uyumak.
5-Delilik.
6-Baygınlık.
7-Sarhoşluk.
8-Guslü gerektiren her şey.