Temmuz sonunda akaryakıt şirketi Akpet'in tamamını 500 milyon dolara aldığını duyuran Rus petrol devi Lukoil, anlaşmayı iptal etti. Sema Tokat'ın haberi...
31.10.2008 19:27
Lukoil, Akpet’i satın almaktan vazgeçti. Rus petrol devi, Akpet’in tamamı için yaklaşık 500 milyon dolar ödeyecekti. Fakat bugün Akpet’e ulaşan yazıya göre, Lukoil Akpet’i satın almaktan vazgeçtiğini belirtti. Rus şirketinin anlaşmadan vazgeçmesinin sebebi, dünyada yaşanan küresel ekonomik kriz. Lukoil, yazıda ilerleyen zamanlarda tekrar çalışma fırsatını yakalayabileceklerini kaydetti.
Lukoil, Türkiye’nin 6. akaryakıt dağıtım şirketi olan Akpet’i satın aldıklarını Temmuz sonunda kamuoyuna duyurmuştu. Akpet Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aytemiz ise, satın almanın duyurulduğu basın toplantısının hemen ardından pişman olduğunun sinyalini veren ifadeler kullanmıştı.
Lukoil’ün Türkiye’de istasyon sayısı 750’yi geçecekti
Söz konusu anlaşmayla Lukoil, Akpet’in toplam 300 bin metreküp kapasiteli 8 petrol ürünleri terminalini, 7.650 metreküp toplam kapasiteli 5 LNG depolama tankını, toplam 7 bin metreküp kapasiteli 3 jet yakıtı terminalini ve yıllık 12 bin ton kapasiteli madeni yağ üretim tesisini de satın almış olacaktı. Lukoil’ün uzun süredir Türk akaryakıt dağıtım ağına girmek istediği biliniyordu. Rus şirketi, Akpet’ten önce de Moil ile görüşüyordu.
Yıllık 100 milyon tonluk petrol üretim kapasitesine sahip olan Lukoil’ün Rusya, Bulgaristan ve Ukrayna’da toplam 8 rafinerisi bulunuyor. Şirket, yılda 16 milyar metreküp de doğalgaz üretiyor. Lukoil’ün ayrıca, Türkiye’de 60 civarında akaryakıt istasyonu bulunuyor.
Akaryakıt dağıtımına 1997 yılında faaliyete başlayan Akpet’in ise yurt genelinde 700 akaryakıt istasyonu bulunuyor. Akpet, dağıtım lisansına sahip 50 şirket arasında pazar büyüklüğü bakımından 6. sırada, depolama kapasitesi bakımından 3. sırada, depo sayısı bakımından da 2. sırada yer alıyor.