10 Kasım 2010 KKTC'nin ilk bilimsel kazısı başladı Gazimağusa'ya bağlı Tatlısu köyünde bulunan ve insanlığın yerleşik hayata geçtiği Neolitik dönemin ilk safhalarına ait Tatlısu-Çiftlikdüzü SİT alanında sürdürülen kazı çalışmaları 5 yıl aradan sonra Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Arkeoloji, Kültür Mirası ve Konservasyon Merkezi himayesi altında yeniden başlatıldı. TÜBİTAK tarafından Kıbrıs'ta desteklenen tek arkeolojik proje olan Tatlısu-Çiftlikdüzü Kazı ve

Bu konu 1009 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
KKTC'nin ilk bilimsel kazısı başladı 1009 Reviews

    Konuyu değerlendir: KKTC'nin ilk bilimsel kazısı başladı

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 1009 kez incelendi.

  1. #1
    Vuslata Hasret - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    12.10.2009
    Mesajlar
    8.961
    Konular
    4260
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    0
    Tecrübe Puanı
    753
    @Vuslata Hasret

    Standart KKTC'nin ilk bilimsel kazısı başladı

    10 Kasım 2010



    KKTC'nin ilk bilimsel kazısı başladı

    Gazimağusa'ya bağlı Tatlısu köyünde bulunan ve insanlığın yerleşik hayata geçtiği Neolitik dönemin ilk safhalarına ait Tatlısu-Çiftlikdüzü SİT alanında sürdürülen kazı çalışmaları 5 yıl aradan sonra Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Arkeoloji, Kültür Mirası ve Konservasyon Merkezi himayesi altında yeniden başlatıldı.


    TÜBİTAK tarafından Kıbrıs'ta desteklenen tek arkeolojik proje olan Tatlısu-Çiftlikdüzü Kazı ve Araştırma Projesi UKÜ Arkeoloji, Kültür Mirası ve Konservasyon Merkezi, projenin Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Girne Bölge Şube Amirliği gözetiminde, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi himaye ve katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

    KKTC'DEKİ İLK BİLİMSEL KAZI

    UKÜ Arkeoloji, Kültür Mirası ve Konservasyon Merkezi'nin verdiği bilgiye göre, Kuzey Kıbrıs'ın ilk bilimsel kazısı olan Tatlısu - Çiftlikdüzü kazısının Kıbrıs'ın ilk yerleşik insanlarının kökeni, yaşayış tarzı, deniz-insan ilişkilerini araştırmanın yanı sıra, adanın o dönemdeki iklimi, bitki örtüsü, hayvansal kaynakları konularında da bilgi toplamaya yönelik olarak gerçekleştiriliyor.

    ON BİN YOLLIK ANADOLU-KIBRIS İLİŞKİSİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

    Merkez, kazının ülkede gerçekleştirilen ilk ve tek tarihöncesi döneme ait bilimsel kazı olmasının yanı sıra, gerek mimari kalıntıları gerekse farklı özellikteki zengin bulguları ile Kıbrıs, Anadolu ve Yakındoğu arkeolojisi içerisinde kurulan sıkı ilişkileri yansıtan önemli bir merkez olduğunu bildirdi. Bulguların içerisindeki obsidyen camının özelliği ve yüksek miktarda bulunmasının bu olguyu desteklediğini de ekledi.

    KIBRIS'A GELEN İLK İNSANLARIN KÖKENLERİ BELİRLENECEK

    Kıbrıs'ın en eski yerleşimlerinden biri olmasından ötürü, Kıbrıs'a yerleşen ilk insanların kökeninin belirlenmesi projenin bilimsel araştırma odaklarından birini oluşturuyor. Ada'ya insan ile birlikte gelen hayvan ve bitkilerin kökenlerinin de bu konu ile yakından ilişkili olduğu ve disiplinlerarası bir araştırma stratejisiyle bu soruya cevap aranacağı aktarıldı.

    KIBRIS'IN TARİHÖNCESİ KRONOLOJİSİNİN BELİRLENMESİNDE ÖNEMLİ BİR ARAŞTIRMA

    Tatlısu-Çiftlikdüzü'nde 1999 yılında başlayan kazı ve araştırmalardan bu güne kadar elde edilen verilere göre UKÜ Arkeoloji, Kültür Mirası ve Konservasyon Merkezi, bu verilerin adanın tarihöncesi kronolojisinin belirlenmesinde ve yeniden yapılandırılmasında kilit nokta konumunda. Merkez, önemle sürdürülen kazı çalışmalarının bilimsel yöntemler çerçevesinde geçmişin saklı yaşamlarını aydınlatmayı ve tanımlamayı amaçladığını da belirtti.

    cihan


    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: KKTC'nin ilk bilimsel kazısı başladı

          Kategori: Türkiyeden Haberler

          Konuyu Baslatan: Vuslata Hasret

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 1009

    Ezan Oldum Dinmedim.Bayrak Oldum İnmedim. Şehit Oldum Ölmedim.Adım Müslüman Soyadım Türk Benim

Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş