Ergenekon savcıları, Atatürk'ün el yazılarını da suç delili gösterdi. Ergenekon 3. iddianamesinin delili klasörlerine Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi el yazısıyla notlar düştüğü "Medeni Bilgiler" kitabı da suç unsuru olarak kaydedildi. Atatürk bu kitabında millet kavramını, millet ile din ilişkilerini değerlendiriyor.
Ergenekon savcılarının Mustafa Kemal Atatük'ün bizzat elyazısıyla notlar düşerek hazırlattığı "Medeni Bilgiler" kitabını suç delili olarak gösterdiği ortaya çıktı.
3. Ergenekon iddianamesinin Eski Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek'e ayrılan ek delil klasölerinde Atatürk'ün kendi el yazısıyla notlar düştüğü "Medeni Bilgiler" kitabının 7 sayfası yer aldı.
Ergenekon savcılarının suç delili olarak dosyaya eklediği Atatürk'ün el yazılı kitabının sayfalarının Türkiyem Topluluğu ve Türkmen Yörükler Derneği'nde yapılan aramalardan ele geçirilidiği belirtiliyor.
Medeni Bilgiler kitabının büyük bölümünü Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazdı ve sayfaların yanlarına notlar aldı. Atütürk daha sonra da kitabı Cumhuriyet'in ilk tarih profesörlerinden Afet İnan'a yazdırdı. Kitap okullarda okutulmak üzere 1930 yılında basıldı.
İşte bu "Medeni Bilgiler" kitabı Ergenekon dava dosyasında suç delili olarak gösterildi. Dosyaya konan 6 sayfada Atatürk'ün millet kavramı ve millet kavramıyla din ilişkisi üzerine görüşleri yer alıyor.
Atatürk'ün suç delili olarak Ergenekon dosyasına giren elyazısı notlarında şu ifadeler yer alıyor:
Din birliğinin de bir millet teşkilinde tesiri olduğunu söyleyenler vardır. Fakat biz, bizim gözümüz önündeki Türk Milleti tablosunda bunun aksini görmekteyiz. Türkler, Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi.
Arap dinini kabul ettikten sonra, bu din... Türk Milleti'nin milli bağlarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu.
Allah'a kendi milli lisanında değil, Allah'ın Arap kavmine gönderdiği arapça kitapla ibadet ve müracatta bulunacaktı. Arapça öğrenmedikçe, Allah'a ne dediðini bilmeyecekti.
Bu vaziyet karşısında Türk milleti, birçok asırlar ne yaptığını, ne yapacağını bilmeksizin, adeta bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kur'an'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndüler. Başlarına geçebilmiş olan hırslı serdarlar, Türk milletince karışık, cahil hocalar gðzüyla, ateş ve azap ile müthiş bir muamma halinde kalan dini, hırs ve siyasetlerine alet ettiler.
"Medeni Bilgiler" kitabı Atatürk'ün millet tanımını yaptığı kitap. Atatürk kitabın ilk sayfasının ilk cümlesinde milliet kavramını şöyle tanımlıyor:
"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir".
Atarürk, el yazısıyla yazdığı "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir" tanımında millet sözünün altını da çiziyor ve "millet sözünden ne anlaşılır, ne anlaşılmak lazımdır?" sorularına cevap veriyor.
"Sözlerimin kolay anlaşıması için, yine Türk milleti'ne bakacağım; çünkü dünya yüzünde ondan daha büyük, ondan daha eski, ondan daha temiz bir millet yoktur ve bütün insanlar tarihinde görülmemiştir.
Bugünkü Türk milleti'ne bir resim tablosuna bakar gibi bakalım ve bu tabloda neler görüyorsak, onları birer birer söyleyelim:
1. Türk milleti, halk iradesi olan cumhuriyetle idare olunur bir devlettir.
2. Türk devleti laiktir. Her reşit, dinini seçmekte serbesttir.
3. Türk milletinin dili Türkçe'dir.
A L ı N T ı