Genel bilgilerhttp://www.azerbaijans.com/img/font_incr.gif http://www.azerbaijans.com/img/font_decr.gif http://azerbaijans.com/uploads/Nax-MR.jpg Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti (NÖC) Genel Bilgi 1920 - 1923 yıllarında Nahçıvan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1923-24 yıllarında Nahçıvan Muhtar Diyarı , 1924-1990 yıllarında Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1990 - lardan itibaren ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti - Azerbaycan Cumhuriyeti sınırları dahilinde bir özerk cumhuriyet

Bu konu 2190 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
Azerbaycan Genel bilgiler 2190 Reviews

    Konuyu değerlendir: Azerbaycan Genel bilgiler

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 2190 kez incelendi.

  1. #1
    AyMaRaLCaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    24.08.2008
    Mesajlar
    11.371
    Konular
    5172
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    2
    Tecrübe Puanı
    100
    @AyMaRaLCaN

    Standart Azerbaycan Genel bilgiler

    Genel bilgiler





    Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti (NÖC)


    Genel Bilgi
    1920 - 1923 yıllarında Nahçıvan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1923-24 yıllarında Nahçıvan Muhtar Diyarı , 1924-1990 yıllarında Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, 1990 - lardan itibaren ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti - Azerbaycan Cumhuriyeti sınırları dahilinde bir özerk cumhuriyet olarak bilinmektedir.
    Kuzey ve doğuda Ermenistan Cumhuriyeti ile (sınırları 246 km) , batı ve güneyde Türkiye Cumhuriyeti (15 km) ve İran İslam Cumhuriyetiyle (204 km) ortak sınırı bulunmaktadır. Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin Ermenistanla doğal sınırını Zengezur ve Dereleyez dizi dağlarının suayrıçları, Turkiye ve İran sınırını ise Aras nehri teşkil etmektedir.


    Arazi
    NÖC, 5.5 km² yüzölçümüne sahiptir.


    Ahali
    2009 yılının resmi verilerine göre Nahçivan Özerk Cumhuriyetinin nüfusu 400 000 -dir.

    Coğrafya
    Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti 7 ilçeye bölünmektedir; (Babek, Culfa, Kengerli, Sederek, Şahbuz, Şerur) 4 şehri (Azerbaycan Cumhuriyeti idaresindeki Nahçıvan şehri, NÖC idaresindeki Ordubad ve Culfa şehirleri, ilçe idaresindeki Şerur şehri) ve 4 şehir tipli kasabası (Babek, Şahbuz, Paragaçay, Heyderabad), ve 207 köy ve kasabası vardır.
    Azerbaycan İdaresinde olan şehirleri : Culfa, Nahçıvan, Ordubad.

    Doğası
    Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Küçük Kafkasların güney-batısında yer almaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti arazisinin geomorfoloji planlanması durumunda NÖC arazisi Küçük Kafkas geomorfoloji vilayetinin Arasboyu dağlar ve Nahçıvan (Orta Aras) ovalığı yarımvilayetine ait edilmektedir. Bölgenin 2/3 kısmını yüksekliği 1000 m-den yüksek olan dağlık araziler teşkil etmektedir. Geri kalan bölümünü ise bir-birlerinden dağ kolları ve ile ayrılan yatay Arasboyu ovalıklar (Sederek, Şerur, Böyükdüz,Nahçıvan, Culfa, Yaycı, Kengerli, Deste, Ordubad ve d..) yapılanmaktadır. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arazisinin büyük bir kısmında Küçük Kafkasların Zengezur ve Dereleyez dizi dağları çoğunluktadır. Zengezur dizi dağları Küçük Kafkasların en yeksek dizi dağlarından biridir ; en yeksek tepesi Kapıcık dağı (3906 m) , aynı zamanda Küçük Kafkasların Azerbaycan Cumhuriyeti arazisindeki en yeksek zirvesidir, daimi
    [Linkleri Görebilmek İçin Üye Olmanız Gerekmektedir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
    sınırından 41 metre yeksekte yerleşmektedir.

    Nahçıvanın iklimi keskin kontinental nitelik sergilemektedir. Ordubad ilçesi arazisinde kuru suptropik iklim tipi hakimdir. Mutlak minimal ısı -31 0C (Dervişler), mutlak maksimal ısı 44 0C olmaktadır. (Culfa)





    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: Azerbaycan Genel bilgiler

          Kategori: Azerbaycan

          Konuyu Baslatan: AyMaRaLCaN

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 2190

    Sinemde yanar dağlar bahçeler bağlar yetim
    Sensizken canım ağlar bensizken memleketim
    Özüme bir kez dokun gör nasıl birisiyim
    Aşka aşıkken bile memleket delisiyim

Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş