Azerbaycan'da Çömlek Sanatı http://azerbaycanevi.com/attachments/genel-hatlar%FDyla-azerbaycan-kulturu-ve-guzel-sanatlar%FD/118d1329092211t-azerbaycanda-comlek-sanat%FD-dulusculuq171wdwd19871jpg Çömlekçilik - kile özel biçim verilmesi ve özel pişirme yöntemiyle ilgili meslektir. Çömlekçilik üç üretim alanını kapsar: İnşaat tuğlasının üretimi;

Bu konu 1325 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
Azerbaycan'da Çömlek Sanatı 1325 Reviews

    Konuyu değerlendir: Azerbaycan'da Çömlek Sanatı

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 1325 kez incelendi.

  1. #1
    Emine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    14.08.2008
    Mesajlar
    20.276
    Konular
    10681
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    13
    Tecrübe Puanı
    100
    @Emine

    Standart Azerbaycan'da Çömlek Sanatı


    Azerbaycan'da Çömlek Sanatı





    [Linkleri Görebilmek İçin Üye Olmanız Gerekmektedir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]


    Çömlekçilik - kile özel biçim verilmesi ve özel pişirme yöntemiyle ilgili meslektir. Çömlekçilik üç üretim alanını kapsar:
    İnşaat tuğlasının üretimi;
    Mutfak eşyalarının ve mamullerin (ateşe dayanaklı kerpiç, seramik, kiremit boru vs.) üretimi;
    Fayans ve porselen mamullerinin üretimi.


    Azerbaycan’da Çömlekçilik Sanatının Tarihi

    Çömlekçilik Azerbaycan’da yaygın olan en eski zanaat dallarından biridir ve günümüze dek önemini koruyabilmiştir. Araştırmacılara göre bu sanatın başlangıcı Neolit dönemine dek uzar. Önceler genelde kadınların uğraştıkları çömlekçilik Eneolit döneminde uygulanan bazı teknolojik başarılar sayesinde bağımsız bir sanat dalına dönüşmüştür.
    Orta Çağın sonlarından başlayarak Azerbaycan’da çömlekçilik sanatı gelişmeye başlamıştır. Moğol işgaline kadar süren bu dönemde çömlekçilik sanatında güçlü kemiyet ve kalite değişikliyi yaşanmıştır. Ayakla harekete getirilen çarkın meydana gelmesi, çeşitli çömlekçilik merkezlerinde boyalı kaplar üretimine başlanması, saksı yapılması yüksek kaliteli kil mamullerin üretilmesi için daha iyi ortam hazırlamıştır.
    Bu dönemde Azerbaycan`in tüm şehir ve bölgelerinde kiremit tabak-çanağın popülerleşmiştir. Ekser şehir ve köylerde ve Beylegan’da yapılan arkeolojik kazıntılar sonucunda Azerbaycan’da boyalı ve boyasız kaplar üretiminin yüksek kalitede olduğunu tespit eden çok sayıda ürün bulunmuştur.
    Hanlıklar dönemine ait arşiv belgelerinde ve diğer yazılı kaynaklarda Azerbaycan’ın Şamahı, Şeki, Erdebil, Tebriz, Nahçivan, Gence, Ordubad vd. şehirlerinde kil mamullerin üretimi ile ilgili bilgi verilmektedir. Bu bilgilerden de görüldüğü gibi Şeki hanlığının bir çok köyünde ve Nuha’da seramik kaplar yapıyordu. Sadece Şeki şehrinde kil seheng (su kabı) üreten kişi sayısı 29 olmuştur.
    Diğer hanlıklarla mukayesede Nahçivan hanlığında kiremit kap üretimiyle ilgili bilgi daha çoktur. Fakat genelde bu bilgiler bir-birlerinin tekrarıdır. Nahçivan hanlığı Rusya tarafından işgal edildiği sırada Nahçivan ve Ordubad şehirlerinin her birinde 12 çömlekçi çalışıyormuş. Ordubad`daki çömlekçi atölyelerinde biri kullanılmaz halde olan handa yerleşirdi. Kaynaklarda hanlığın Tezekend bölgesinde Nahçivan hakimi Ehcan Hana ait kiremit seheng üreten atölyenin çalıştığına dair bilgi verilmektedir.
    Bakü`de de çömlekçilik üretiminin olduğu ihtimal edilmektedir. Şehir civarında değişik kil yataklarının olması burada kiremit kap üretimi için iyi kaynak oluşturmuştur. 1946 yılında şehrin kale kısmında V.N.Leviatov tarafından yapılan kazı sırasında 17- 18. yüzyıllara ait çok sayıda boyalı kaplar - kase, tabak, badya vs. bulunmuştur. Bunların büyük bir kısmı yerel ürünlerdir.
    Orta Çağda kiremit kap üretiminin önemli merkezlerinden de Gence olmuştur. Kaynakların birinde Gence çömlekçilerinin ürünleri yüksek değerlendirilmiş ve onlar "kendi mesleklerini iyi bilen" sanatkarlar olarak tanımlanmışlardır. Civardaki arazilerden elde edinen yüksek kaliteli kil, şehirde faaliyet gösteren iki büyük çömlekçilik atölyesinde üretilerek, yüksek kaliteli kiremit mamulüne dönüştürülmüştür .
    Tebriz ve Erdebil şehirleri de çömlekçilik üretiminin esas merkezleri olmuştur. Bu şehirlerin yakınında zengin kil yatakları kiremit mamullerin üretimi açısından hammadde kaynağı olmuştur. Hanlıklar döneminde çömlekçilikle daha ziyade köylerde uğraşmışlardır. Önceki dönemde çömlekçilik alanında büyük ün kazanmış Tebriz yakınındaki Kuze Kunen köyü hanlıklar döneminde de bu geleneği devam ettirmiştir. Erdebil’in Cecin, Talıb Kışlağı, Dövletabad köylerinde satış için değişik ebatlarda kil ürünler üretilmekteydi.
    Guba hanlığında kil ürünlerin esas üretim merkezleri Yenikend, İspik ve Möhüc köyleri idi.








    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: Azerbaycan'da Çömlek Sanatı

          Kategori: Azerbaycan

          Konuyu Baslatan: Emine

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 1325


Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Giriş