Kullanıcı Tag Listesi

Ana yemekler http://azerbaijans.com/uploads/yemekkkk.jpg Piti (Nohutlu bozbaş yemeği ) Malzemelerin miktarı bozbaş köftesinde olduğu gibidir. Yaz mevsiminde safran yerine 50gr domates kullanılabilir. Pitinin her payına 55-60 gramlık 2-3 parça koyun eti konur. Nohut 4-5 saat soğuk suda ıslatılır. Et ve nohut piti kabına konup kısık ateş üzerinde yavaş yavaş pişirilir. Yemeğin hazır olmasına 30 dakika kala patates, iri doğranmış soğan, erik, tuz ve safran suyu dökülüp pişirilir.

Bu konu 640 kez görüntülendi 0 yorum aldı ...
Ana yemekler 640 Reviews

    Konuyu değerlendir: Ana yemekler

    5 üzerinden | Toplam: 0 kişi oyladı ve 640 kez incelendi.

Konu: Ana yemekler

  1. #1
    AyMaRaLCaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24.08.08
    Mesajlar
    11.494
    Konular
    5200
    Beğendikleri
    0
    Beğenileri
    14
    Bahsedildi
    0 Mesaj
    Etiketlenmiş
    0 Konu
    Tecrübe Puanı
    100
    @AyMaRaLCaN

    Standart Ana yemekler

    Ana yemekler






    Piti (Nohutlu bozbaş yemeği )
    Malzemelerin miktarı bozbaş köftesinde olduğu gibidir. Yaz mevsiminde safran yerine 50gr domates kullanılabilir. Pitinin her payına 55-60 gramlık 2-3 parça koyun eti konur. Nohut 4-5 saat soğuk suda ıslatılır. Et ve nohut piti kabına konup kısık ateş üzerinde yavaş yavaş pişirilir. Yemeğin hazır olmasına 30 dakika kala patates, iri doğranmış soğan, erik, tuz ve safran suyu dökülüp pişirilir. Piti, kural gereğince, pişirildiği kaptan servis edilir, yanına sumak ve ayıklanmış kuru soğan konur..

    Soğutma
    Koyun eti - 217gr, baş soğan - 30 gr, domates - 280 gr, ekşi krema - 30 gr, tuz, karabiber. Koyun eti 1,0 - 0,5 kg parçalar halinde suda pişirilir, et suyundan çıkarıp soğutulur. Servis edilirken soğuk koyun eti 2-3 mm kalınlıkta doğranır, kaba konur, yanına yuvarlak doğranmış domates ve yarımay şeklinde doğranmış soğan dizilir, üzerine hama dökülür.

    Kelle paça
    Koyun kellesi - 214 gr, koyun ayakları -179 gr, karın - 47 gr, sarımsak - 5 gr, sirke -10 gr, tuz. İlk önce yıkanmış temiz koyun kellesi, ayakları ve karnı suda pişirilir. Ortaya gelen kef ( etin üzerine çıkan yağlı köpük ) alınır. Piştikten sonra ( 6-7 saat içerisinde ) et kevgir ile çıkarılıp kemiklerden ayrılır ve 40-50 gram parçalar halinde doğranıp yeniden pişirilir.

    Fasulye fisincanı
    Kırmızı fasulye - 100 gr kuru soğan - 30 gr, erimiş yağ - 20 gr ceviz - 30 gr, sirke - 20 gr veya nar suyu - 15 gr, kişniş- 20 gr, biber, tuz. Fasulye pişirilir, kavrulmuş kuru soğan ve ceviz ile kıyma makinesinden geçirilir. Karabiber, tuz, sirke eklenir.

    Ispanak çığırtması
    Ispanak - 350 gr, kuzukulağı - 100 gr, maydanoz veya dereotu -15 gr, baş soğan - 50 gr, yumurta - 2 adet, erimiş yağ - 30 gr, yoğurt - 100 gr, karabiber-tuz. Yeşillik yıkanır, temizlenir, iri iri doğranır. Baş soğan yağda kavrulur, yeşillik katılıp tuz ve biber ekilir. Üzerine çırpılmış yumurta dökülüp kızgın tavada pişirilir.

    Övrişte
    Tavuk eti -270gr, erimiş yağ - 30 gr, kızılcık kurusu - 100 gr, baş soğan - 50 gr, şeker - 5gr, karabiber - 0,1 gr tuz. İşlemden geçen tavuk 30-35 gramlık parçalara doğranır, tuz, biber eklenerek yağda kavrulur. Soğan ayrı bir tavada kavrulur, sonra ıslatılmış kızılcık kurusu, son olarak da şeker ilave edilir ve tavadaki tavuğun üzerine dökülür. İyice karıştırılıp hazır olunca pişmeye bırakılır.

    Ezme
    Koyun karaciğeri - 354 gr, kuyruk -65 gr, biber - 0,1 gr tuz. Karaciğerin zarı temizlenir ve koyun kuyruğu ile tuzlu suda yarı hazır duruma gelene kadar pişirilir. Sonra kıyma makinesinden geçirilir. Biber ve tuz eklenip tavada kavrulur.

    Yayma
    Pirinç - 67 gr, süt - 100gr, erimiş yağ - 15 gr, şeker - 15 gr, safran - 0,1 gr tuz. Süt eşit miktarda su ile karıştırılır, içine pirinç dökülüp kısık ateş üzerinde pişirilir. Hazır olmaya yakın şeker ve safran suyu ilave edilir. Servis edilirken üzerine yağ dökülür.
    Sebze kavurma
    Koyun eti - 330gr, baş soğan- 50 gr, erimiş yağ -25gr, salça-10gr veya limon - 0,3 gr, safran 0,1 gr, yeşillik - 200 gr, ( ıspanak ve kuzukulağı - 50 gr, kişniş ve dereotu - 50 gr, pırasa - 50 gr, yeşil soğan - 50 gr) biber, tuz. Koyun etinin but kısmı kemikten ayrılır ve 25-35 dakika pişirilir.

    Azerbaycan usûlü et kızartması
    Koyun eti - 330gr, koyun böbreği - 85 gr, tereyağı - 25 gr, baş soğan - 50 gr, taze domates - 100 gr, buğday unu - 90gr, kişniş ve dereotu -13 gr, biber - 0,1 gr tuz. Koyun eti her porsiyona 4-5 adet düşecek şekilde doğranır ve böbrek zarından temizlenip ikiye bölünür. Etle böbreğe tuz, karabiber ekilip yağda pişirilir.

    Rize köfte
    Koyun eti - 330gr, baş soğan - 100 gr, erimiş yağ -40gr, şarap sirkesi - 20 gr, şeker - 10 gr, domates püresi - 15 gr, kişniş ve dereotu - 25 gr, biber - 0,1gr, tuz. Koyun etinin kıymasından her porsiyon için 10-12 adet 20-30 gramlık köfteler hazırlanıp yağda kızartılır. Ayrıca yağda kavrulmuş soğana domates püresi ilave edilip, et suyunda pişirilir.

    Tandırda kızartılmış piliç
    Piliç - 200gr, hama -10gr, limon - 15gr, domates -50gr, baş soğan - 30 gr, kişniş ve maydanoz - 25 gr, karabiber, tuz. İşlemden geçen tüm pilice tuz ve biber ekilir ve piliç şişe geçirilir. Piliç, tüm yüzeyine hama sürülmüş tandırda kızartılır. Hazır piliç servis tabağına alınır, doğranmış domates, limon, baş soğan ve yeşillik ile servis edilir.

    Tava eti
    Koyun eti - 220 gr, erimiş yağ - 30 gr, baş soğan -40gr, patates - 100 gr, patlıcan - 60gr, kabak - 50gr, domates- 50gr, salatalık - 30 gr, karabiber, tuz. Koyun eti parçalar halinde kesilir, tuz ve biber ekilerek kızartılır. Bir miktar et suyu ve kavrulmuş soğan ilave edilip kendi buharında pişirilir. Patates ve patlıcan temizlenir, ayrıca pişirilir.

    Cızbız
    Koyun bağırsağı ( tatlı bağırsak ) - 140gr, kalp - 60 gr, karaciğer - 67 gr, böbrek - 60gr, mayalık - 50 gr, baş soğan - 50 gr, patates - 193 gr, kuyruk - 15gr, yeşillik - 5gr.sumak -1,0gr, biber -0,1gr, tuz. Turfanda 100 gr domates. Temizlenmiş koyun bağırsağı 2-3 cm uzunluğunda doğranır. Karaciğer, böbrek, kalp ve mayalık ile pişirilir.

    Gence Çığırtması
    Koyun eti - 220gr, yumurta 2 adet, baş soğan - 50 gr, erimiş yağ- 25 gr, yoğurt - 50 gr, domates - 50gr, limon turşusu - 5gr, kişniş veya dereotu- 15 gr, safran - 0,05 gr, biber, tuz. Koyun etinden 60-70 gramlık parçalar kesilir, tencereye konur. Et suyu ve safran suyu ilave edilip kendi buharında pişirilir.

    Erikli-limonlu kavurma
    Koyun eti - 275 gr, erimiş yağ - 30gr, baş soğan - 50gr, kuru erik - 20gr, limon - 1 / 5 adet. safran - 0,05 gr, biber - 0.1gr. Koyun etinden 25-30 gramlık parçalar kesilir, tuz, karabiber ekilip soğanla birlikte kavrulur. Bir parça bulyon, erik ve safran suyu katılıp kendi buharında pişirilir. Tavada sofraya getirilir, üzerine limon dilimleri eklenir.

    Turşu kavurma
    Koyun eti - 221 gr, erimiş yağ - 25 gr, baş soğan -60 gr, erik kurusu-25gr, biber - 0,1 gr, tuz. Boz kavurmada olduğu gibi pişirilir. Hazır olmasına 30 dakika kala erik ilave edilir.

    Boz kavurma
    Koyun eti - 163 gr, erimiş yağ - 30 gr, baş soğan - 50gr, safran - 0,1 gr, kişniş ve dereotu- 15 gr, tuz. Koyun eti 15-20 gramlık parçalara ayrılır, tuzlanır ve kızartılır. Doğranmış soğan ve safran suyu ilave edilip pişirilir. Sofraya getirilirken üzerine yeşillik serpilir.

    Kıyma çığırtma
    Koyun eti - 163 gr kuru soğan - 40 gr, erimiş yağ - 25 gr, yumurta - 2 adet. dereotu - 12gr, safran - 0,1 gr, biber - 0,11, tuz. Koyun eti ile soğandan hazırlanmış kıymaya tuz, karabiber ve safran eklenip yağda kavrulur. Kıymanın üzerine çırpılmış yumurta eklenip kızgın ateşte pişirilir.

    Parça bozbaş
    Malzemelerin miktarı bozbaş köftesinde olduğu gibidir. Ayrıca ayva - 20gr, kestane - 25 gr. Eklenir. Koyun etinin göğüs veya sırt bölümlerinden her biri 60-80 gr. 2-3 parça et alınıp önceden 4-5 saat suda ıslatılmış nohutla birlikte pişirilir. Kef ( etin üzerine çıkan yağı ) toplanıp, üzerine doğranmış kuru soğan ve -hazır olmasına 30 dakika kala- patates eklenir. Son olarak yemeğe tuz eklenir.

    Şeki pitisi
    Kemiksiz koyun eti - 163 gr, nohut - 30 gr, kuyruk - 20 gr, baş soğan - 18 gr, kestane -30 gr, kuru erik - 20 gr, safran - 0,1, karabiber, tuz, sumak. Bilinen piti gibi hazırlanır. Fakat patates yerine kestane kullanılır. Kestane ayrıca pişirilir ve temizlenir. Sonbaharda, her bir porsiyona 30 gr ayva atılır.


    Konu Bilgileri       Kaynak: www.azeribalasi.com

          Konu: Ana yemekler

          Kategori: Azerbaycan Mutfağı

          Konuyu Baslatan: AyMaRaLCaN

          Cevaplar: 0

          Görüntüleme: 640

    Sinemde yanar dağlar bahçeler bağlar yetim
    Sensizken canım ağlar bensizken memleketim
    Özüme bir kez dokun gör nasıl birisiyim
    Aşka aşıkken bile memleket delisiyim


Etiketler

Yer imleri

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajinizi Degistirme Yetkiniz Yok
  •  

Giriş

Facebook Baglan Giriş